Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Porbumb (Zea mays – Fam. Poaceae)

Porbumb (Zea mays – Fam. Poaceae)

Porbumb Zea maysPlanta anuala robusta, porumbul este originar din Anzi si din America Centrala. Tulpina lui poate atinge 3 m inaltime, avand frunze lungi, ca panglicile, curbate in jos. Florile femele, care cresc la jumatatea tulpinii, produc stiuletii – spice lungi, cilindrice, inconjurate de o masa de stamine matasoase, apoi de bractee mari, si incununate de un smoc de fire subtiri. Şuvite delicate de flori mascule cresc in varful tulpinii.

Parti utile – staminele si semintele florilor femele (spicele porumbului)

Ştiuletii se recolteaza in timpul verii, inainte de polenizare, iar staminele, cunoscute si ca “matase de porumb”, sunt indepartate cu grija. Acestea trebuie uscate, dar pot fi folosite si proaspete. Preparatele din matase de porumb sunt in principal infuziile si extractele. Uleiul de porumb se extrage din seminte (boabe). El este folosit la prepararea de medica­mente si cosmetice.

Compusi activi

Staminele de porumb contin saponine, tanini, fitosteroli, mucilagiu, potasiu si un ulei esential. Uleiul care se gaseste in seminte reprezinta aproximativ 20% din continutul lor si este bogat in acizi grasi nesaturati.

Utilizari medicinale

Staminele de porumb sunt folosite cu precadere pentru calitatile lor antiinflamatorii si pentru puterea lor de vindecare, insusiri confirmate de numeroase studii.

Datorita acestor proprietati, combinate cu actiunea diuretica a matasii de porumb, preparatele care contin aceasta planta sunt folosite adesea pentru tratarea problemelor tractului urinar precum cistitele, retentia de apa cauzata de probleme renale si litiaza renala. Uneori, planta este indicata de specialisti in tratamentul gutei, datorita actiunii sale antiinflamatorii. Preparatele din matase de porumb au de asemenea renumele de a stimula secretia biliara; din acest motiv, sunt deseori prescrise pentru afectiunile hepatice si colecistice. Se considera chiar ca matasea de porumb poate scadea glicemia si tensiunea arteriala.

Uleiul de seminte este un ingredient al preparatelor cosmetice folosite pentru catifelarea si hidratarea pielii, ca si pentru combaterea ridurilor.

Cultivare

Porumbul se cultiva din boabe (seminte). Acestea trebuie plantate la sfarsitul primaverii, in orice tip de sol bogat si bine drenat. Planta prefera locurile insorite.

Preparare si dozaj

In tratamentul cistitelor, inflamatiilor tractului urinar, al retentiei de apa provocate de afectiuni renale si al litiazei urinare; infuzie: Puneti 1 lingurita (2 g) de matase de porumb uscata la o cana de apa. Aduceti rapid la fierbere, apoi infuzati timp de 5 minute. Beti cate o cana de 3 ori pe zi; capsule (150 mg de extract uscat): Luati 2-4 capsule pe zi.

Precautii

Cosmeticele care contin ulei de porumb pot induce dermatita de contact persoanelor cu piele extrem de sensibila. Femeile insarcinate sau care alapteaza nu trebuie sa consume cantitati mari de ulei de porumb.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 11:17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *