Prima Pagina » Sanatate A-Z » Radiologie » Pregatirea Bolnavilor pentru Examene Radiologice

Pregatirea Bolnavilor pentru Examene Radiologice

Pregatirea Bolnavilor pentru Examene Radiologice

Intelegem prin pregatirea bolnavilor pentru examenele radiologice totalitatea masurilor ce trebuie luate pentru a permite o vizualizare, in bune conditii, a organului examinat (stomac, ficat, rinichi) si pentru desfasurarea, in bune conditii, a examenului fara accidente. In acest domeniu al pregatirii bolnavului exista multe pareri, procedee, tehnici diferite, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

In general, din pacate, nu se da importanta cuvenita pregatirii bolnavilor pentru examenele radiologice. Se repeta din aceasta cauza examene radiologice riscante si neplacute pentru bolnav, cu risipa de materiale si energie. Consideram ca numai printr-o colaborare stansa intre clinica si radiologie se pot obtine rezultate bune.

Redam mai jos o schema de pregatire pentru cele mai uzuale examene radiologice:

Colecistografie per os: in general bolnavul este pregatit la fel ca la examenul radiografie pe gol. Un element important al pregatirii bolnavului il constituie evacuarea intestinului gros de gaze si resturi alimentare ale digestiei. Folosirea purgativelor, mai ales in preziua examenului, da uneori rezultate bune, dar ea poate constitui un factor iritant al intestinului, influentand si absorbtia substantei de contrast.

Clisma evacuatoare da rezultate superioare, cand este bine facuta (1,5 – 2 litri ceai de musetel sau apa calduta) si eliminata in totalitate. In cazul unei defectuoase administrari, clisma poate avea efecte negative (cantitate mica de lichid, neeliminarea lichidului etc.). Un procedeu bun de indepartare a gazelor consta in administrarea, cu o ora inainte de executarea radiografiei, a unui pahar cu apa rece. Bolnavul va urma un regim de 3 – 4 zile eliminand din alimentatie produse capabile de a forma gaze in intestin (glucide). De asemenea, nu se vor administra bolnavului medicamente radioopace pe baza de bismut, bariu sau carbonat de calciu.

Cu 24 – 36 de ore inainte, de examen se recomanda bolnavului un pranz gras, cu oua, sunca, unt, mai ales la cei suspecti de staza veziculara accentuata, cu scopul de a evacua vezicula biliara. Cantitatea de Razebil se administreaza cu 14 ore inainte de examen si se calculeaza tinand seama de faptul ca doza necesara pentru opacifierea optima a veziculei biliare este de 50 – 55 mg/kilocorp.

Colecisto-colangiografia intravenoasa: pregatirea bolnavului se face, in general, in acelasi mod ca la colecistografia per os in ceea ce priveste evacuarea intestinului. S-a renuntat la pranzul evacuator al veziculei biliare pentru majoritatea cazurilor, pastrandu-l pentru cazurile de hipotonie si staza veziculara. Acest examen va fi executat dupa un examen clinic si de laborator atent, care trebuie sa stabileasca, intre altele, starea functiilor hepatice si renale. Testarea tolerantei la substantele de contrast iodate, deci fara valoare deosebita, va fi executata acolo unde fabrica producatoare o recomanda.

Cel mai valoros si simplu test este cele intravenos de provocare, cu injectie de continuare. Se introduce 1 ml substanta de contrast iodata (de exemplu Pobilan) si se asteapta 1-3 minute. Daca nu apar fenomene de intoleranta, se continua injectarea, pentru a administra eventual medicatia de urgenta corespunzatoare. Cantitatea de Pobilan injectata depinde de greutatea pacientului. Pana la 65 de kg se infecteaza 20 ml; peste 65 kg se administreaza cate 3 ml pentru fiecare 5 kg in plus.

Premedicatia (Romergan 1-3 tablete, Napoton 1-3 tablete zilnic, administrate cui -2 zile inainte de examen) este recomandata numai pentru bolnavii anxiosi, cu labilitate deosebita neurovegetativa, cu antecedente alergice. Nu va fi folosita in toate cazurile, pentru a evita eventualele modificari ale datelor functionale furnizate de examen.

Urografia intravenoasa: clisma evacuatoare pentru degajarea intestinului de gaze sau resturi ale digestiei se executa seara si dimineata cu 2 ore inaintea examenului, cu 1,5 – 2 litri ceai de musetel sau apa calduta. Se urmareste eliminarea continutului de lichid introdus, ce este suficienta in marea majoritate a cazurilor. In situatii speciale (imposibilitatea efectuarii clismei) se poate folosi un purgativ, mai ales ulei de ricin (25 – 30 g pentru adulti).

Cura de sete, recomandata si folosita in trecut, nu-si are astazi rostul, deoarece substantele de contrast iodate folosite sunt mult mai concentrate (70 – 75%) si ne dau un indice de opacificare suficient, in conditii normale. Dimpotriva, astazi recomandam hidratarea normala a bolnavului, pentru a-i asigura o diureza cu evacuarea normala a substantelor de contrast iodate. Bolnavul va urina cu putin timp inainte de examen, evitandu-se aparitia reflexelor de inhibitie a secretiei renale si de diluare in urina a substantelor de contrast iodate, eliminate.

Premedicatia, desi fara valoare deosebita, o vom folosi in anumite cazuri, la fel ca la colangiografia intravenoasa. Testul de apreciere a tolerantei cel mai valoros si usor de executat este testul intravenos de provocare cu injectare in continuare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 1 martie, 2013, 14:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *