Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Generala » Pregatirea Preoperatorie a Bolnavului in Tratamentul Cancerului Colo-Rectal

Pregatirea Preoperatorie a Bolnavului in Tratamentul Cancerului Colo-Rectal

Pregatirea preoperatorie in tratamentul cancerului colo-rectal consta in:

Pregatirea generala:

            Este adresata tuturor pacientilor si vizeaza identificarea si restabilirea echilibrului hidro-electrolitic, tratarea anemiei feriprive si a hipoproteinemiei, precum si evaluarea tarelor asociate.

Este importanta si cunoasterea grupei sangvine a pacientului si aprovizionarea salii de operatie cu cel putin doua unitati de sange compatibil cu cel al pacientului. Indicatia pentru transfuzie depinde de hemoglobina pacientului la momentul interventiei, de varsta pacientului si starea lui generala, dar mai ales de cantitatea de sange pe care o pierde intraoperator.

Pregatirea locala a colonului:

            Are drept scop scaderea cantitatii de materii fecale prezente la nivelul colo-rectal (pregatire mecanica) si scaderea septicitatii colonice prin reducerea numarului si virulentei germenilor (pregatire antiseptica).

 1. Pregatirea mecanica

Acest tip de pregatire se face pentru eliminarea materiilor prezente la nivel colo-rectal, incercandu-se in acest mod o reducere a incidentei infectiilor si fistulelor de anastomoza. Pregatirea mecanica trebuie facuta astfel incat sa produca modoficari semnificative ale echilibrului acido-bazic sau hidro-electrolitic.

Exista mai multe metode prin care se poate realiza aceasta pregatire:

Metoda standard:

 • In saptamana anterioara interventiei se instituie o dieta bogata in proteine si lipsita de reziduri celuluzice;
 • Se administreaza purgative cu 4 zile anterior operatiei;
 • In preziua operatiei se fac 3 clisme;
 • Are ca avantaj reducerea riscurilor complicatiilor septice sau de anastomoza, dar principalul dezavantaj este perioada sa lunga.

Metoda ingestiei solutiilor saline – Wash out:

 1. Administrarea unei solutii saline in cantitate variabila (6-12l) pe sonda nazo-gastrica timp de 4-6 ore;
 2. Dupa 30-45 de minute apar primele scaune, iar aparitia lichidului clar arata eficienta metodei;
 3. Este contraindicata la bolnavii cardiaci, hipertensivi, cu afectiuni hepatice sau renale si are o serie de inconveniente:
 • Cauzeaza disconfort bolnavilor;
 • Este o metoda ce provoaca retentie salina;
 • Produce edem al peretilor intestinali si al mezourilor;
 • Meteorism;
 • Produce colici abdominale, de multe ori exprimate prin greturi si varsaturi;

Metoda ingestiei solutiei hiperosmolare de Manitol:

Manitolul accelereaza tranzitul intestinal determinand o buna evacuare a colonului si reducerea septicitatii.

Metoda cu Fortrans:

Solutia de Fortrans are mai multe calitati:

 • Nu se absoarbe in intestin;
 • Nu atrage apa si electrolitii din intestin in lumen;
 • Nu produce edem la nivelul peretelui colonic sau al mezourilor;
 • Este nedegradabil si nemetabolizabil de flora bacteriana intestinala;
 • Asigura o buna si rapida pregatire, reducand zilele de spitalizare.

Fortransul (3-4 plicuri) se dizolva in 3-4 litrii de apa si se ingera cu cca. 12 ore preoperator.

Metodele mecanice au ca important dezavantaj productia perforatiilor diastaltice, mai ales daca este prezenta o tumora cu caracter stenozant.

In urgenta, pregatirea mecanica a colonului se face prin lavaj anterograd pe o sonda plasata in cec prin baza apendicelui sau ileonului terminal, folosind o solutie salina izotona.

Pregatirea antiseptica:

Se face in paralel cu pregatirea mecanica, ambele avand o actiune sinergica pentru reducerea concentratiei bacteriene colo-rectale, si se face cu antibiotice ce distrug atat bacteriile aerobe (Escherichia coli) cat si pe cele anaerobe (Bacillus fragilis). Combinatia de antibiotice administrate per os cu cele administrate parenteral a dat rezultate foarte bune.

Antibioticele orale pot fi: metronidazol combinat cu neomicina neabsorbabila sau eritromicina. Acestea au dezavantajul eliminarii rapide prin materiile fecale si riscul aparitiei unor enterocolite muco-membranoase. Antibioticele intravenoase trebuiesc administrate cu 30-60 de minute anterior operatiei si este recomandabil ca ele sa fie o combinatie de antibiotice ce actioneaza pe spectrul bacterian aerob si anaerob, cu efecte indelungate. De obicei sunt cefalosporine de generatia a-II-a sau a-III-a (cefoxitin sau ceftriaxona) asociate cu metronidazol. Mai poate fi folosita si combinatia ciprofloxacina cu metronidazol. Antibioticele intravenoase reduc considerabil riscul de aparitie a infectiilor de palga. Este recomandat ca terapia antibiotica sa continue si post-operator, mai ales cea intravenoasa, pana la 36 de ore.

Pacientii cu risc de aparitie a endocarditei (protezati valvular, cu afectiuni valvulare) trebuie sa asocieze si alte antibiotice ca ampicilina, gentamicina sau clindamicina.

Alte masuri luate preoperator:

Instalarea unei sonde urinare

Dupa inducerea anesteziei generale, ar trebuii montata o sonda vezicala pentru a monitoriza fluxul si cantitatea de urina evacuata de pacient atat in timpul cat si dupa efectuarea operatiei. La pacientii ce au mai suferit operatii la nivel pelvic, se pot introduce stenturi ureterale pentru o mai buna identificare intraoperatorie a ureterelor.

Instalarea unei sonde nazo-gastrice

Nu este o procedura efectuata de rutina la pacientii ce vor urma sa fie operati la nivel colonic sau rectal, doar daca statusul lor este complicat de o ocluzie intestinala totala sau partiala.

Marcarea preoperatorie a orificiului extern al colostomei

Este realizata la pacientii ce au nevoie de o colostoma temporara sau definitiva. Astfel se alege locul cel mai bun pentru o colostoma, mai ales din prisma ingrijirii postoperatorii.

Managementul preoperator al durerii

Un management al durerii bine efectuat are un rol cheie in reducerea complicatiilor postoperatorii. Constituirea unei anestezii epidurale este o masura cu rol de reducere a durerii dar si de a facilita reluarea intr-un timp mai scurt a tranzitului intestinal, dupa supresia realizata asupra nervilor simpatici.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 2 noiembrie, 2011, 13:26

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *