Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Preparatele Hipnotice (Somnifere)

Preparatele Hipnotice (Somnifere)

Hipnoticele sunt substante care favorizeaza somnul si-i prelungesc durata. Cele mai cunoscute sunt barbituricele. Toate au actiuni comune: efect sedativ, in doze mici, hipnotic, in doze mai mari; analgetice slabe, anticonvulsivante.

Dintre barbiturice, unele au actiune de lunga durata (8-10 ore) – Fenoborbitalul; altele, de durata medie (6 – 8 ore), Amobarbitalul – si altele de durata scurta (3 ore) – Ciclobarbitalul.

Fenobarbitalul (Luminal, Gardenal) este un sedativ in doze mici, cu actiune hipnotica de lunga durata (8 ore). Preparatul fenobarbital este prezentat sub forma de comprimate de 1,10 g si fiole. Antiepileptic (combate convusiile si antispastic slab.

Accidente: coma, in doze toxice; intoxicatie cronica, in tratamente prelungite cu doze mari (confuzie, tulburari afective, disartrie, fenomene de abstinenta la intrerupere, somnolenta la trezire; eruptii alergice; uneori fenomene de intoleranta (neliniste, delir, halucinatii) sau stari de obisnuinta. Se administreaza sub forma de comprimate in epilepsie, insomnie etc.

Preparate cu actiune asemanatoare sunt: Dormitalul (Amobarbital) – comprimate de 0,10 g; Ciclobarbitalul (Phanodorm) – comprimate de 0,20 g.

Hidratul de cloral provoaca sedare, somn (6-7 ore), fiind si anticonvulsivant. Uneori pot aparea greata, varsaturi.

Hipnogalul (Triclofos), inrudit cu clorhidratul, sub forma de sirop, este mai bine suportat.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 7 ianuarie, 2013, 15:10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *