Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Prevalenta Infectiei cu H. pylori in Populatia Asimptomatica

Prevalenta Infectiei cu H. pylori in Populatia Asimptomatica

Prevalenta Infectiei cu H. pylori in Populatia AsimptomaticaInfectia cu H. pylori este cea mai frecventa infectie bacteriana cunoscuta la ora actuala. La nivel global, prevalenta poate fi estimata la peste 50%, insa diferentele dintre regiunile geografice sunt remarcabile. De asemenea, chiar in acelasi areal prevalenta infectiei cu H. pylori prezinta mari variatii legate de clasele sociale, de domiciliul in mediul rural sau urban, de conditiile locale de igiena publica, de media de varsta a populatiei etc. 

Prevalenta infectiei cu H. pylori in populatia asimptomatica adulta:

Definitorie pentru rata prevalentei la adult este ritmul de achizitie a infectiei in copilarie. Se considera ca infectia cu H. pylori are primul varf de prevalenta la o varsta mica (3-4 ani), pentru ca dupa 10 ani aceasta sa creasca progresiv pana la 20-25 ani. Rata prevalentei la aceasta varsta este predictiva pentru nivelul fenomenului, fiind relativ constanta pentru tot restul vietii.

In general este acceptata ideea ca in America de Nord si Europa de Vest prevalenta infectiei la adultii tineri (sub 40 de ani) nu depaseste 20 – 30%, in timp ce in tarile in curs de dezvoltare din Europa de Est, Africa, America de Sud si Asia prevalenta se situeaza in jurul cifrei de 80%. Cu toate acestea, unele studii au relevat prevalente cu mult peste aceste limite: 63 – 73% in sudul Italiei, 69,5% in Japonia. Sunt prezente de asemenea date care arata o prevalenta mai mica decat cea scontata in unele zone: 13% la 20 ani in Belgia, sub 10% la 15 ani in Olanda.

In Romania prevalenta estimata a infectiei cu H. pylori la populatia asimptomatica este de circa  74,3%, mai frecventa in mediul rural. Prevalente similare se intalnesc in Turcia – 72,9%, Japonia – 69,5%, Grecia – 69% etc.

In ultimul timp la adultii din Occident se constata o tendinta de scadere a prevalentei infectiei odata cu inaintarea in varsta, probabil datorata eradicarii prin tratamente cu antibiotice pentru alte tipuri de infectii. Mai mult decat atat, rata de scadere a infectiei o depaseste pe cea a achizitiei, astfel incat prevalenta scade lent pana la varsta de 60 de ani. In SUA s-a constatat ca daca infectia cu H. pylori isi pastreaza trendul descendent actual, ea va disparea spontan in ceva mai mult de un secol.

Aceasta tendinta continua de scadere a prevalentei infectiei se petrece in toate tarile dezvoltate, constituind un fenomen de cohorta. Ea se datoreaza atat imbunatatirii semnificative a conditiilor de viata, precum si perfectionarii mijloacelor de diagnostic si tratament.

Prevalenta infectiei cu H. pylori la copii:

Infectia cu H. pylori este o cauza frecventa de abdomen dureros recurent la copil, in majoritatea cazurior simptomatologia predominanta fiind de tip dispepsie „ulcer-like”. Simptomele se atenueaza in timp, odata cu cronicizarea infectiei, dar pot prezenta episoade de acutizare in functie de evolutia leziunilor histologice.

Ca si la adulti, prevalenta infectiei cu H. pylori la copii este larg variabila, depinzand in mod direct de gradul de dezvoltare socioeconomica a regiunii respective, fiind mult mai mica in Occident fata de tarile in curs de dezvoltare. In Belgia prevalenta la 5 ani este de 5%, in Olanda este de sub 10% la 15 ani, iar in Japonia este de circa 21% la 20 ani. In contrast cu aceste date, in China se inregistreaza o prevalenta de 30% la 7 ani, in unele regiuni din SUA este de 35% la 5 ani iar in Gambia, rata prevalentei la 2,5 ani este de 84% ! In Romania, putinele studii efectuate au furnizat rezultate ingrijoratoare. Rata infectiei la copii spitalizati pentru simptome de ordin digestiv s-a ridicat de la 3,75% la sugari la peste 47% la adolescentii de 16 ani.

Rata de achizitie a infectiei in copilarie:

Rata de achizitie a infectiei in copilarie este factorul determinant de care depinde nivelul prevalentei intr-o cohorta. Ea este capital influentata de factorii de mediu care actioneaza in aceasta perioada.

Rata actuala de achizitie a infectiei cu H. pylori la copii in Vest este aproximata la circa 0,1%/an sau 1-3%/decada. In tarile in curs de dezvoltare, se considera ca valoarea ei este de circa 10%/an, cu mari variatii (3%/an in Romania si China, peste 33%/an in Gambia).

Gradul de infectare in copilarie cu H. pylori reprezinta nu numai un factor determinant al prevalentei infectiei la adult, ci si un factor patogenic de prim rang, deoarece posibilitatea evolutiei leziunilor histologice spre forme grave de manifestare (ulcer peptic recurent, adenocarcinom gastric, limfom de tip MALT) creste direct proportional cu durata infectiei. Tendinta generala actuala consta intr-o reducere progresiva a prevalentei si ratelor de achizitie a infectiei cu H. pylori, ceea ce creaza sperante privind diminuarea importanta a fenomenului in urmatoarele decenii. Totusi, avand in vedere ca infectia nu poate fi eradicata spontan, sunt necesare masuri pentru depistarea activa a pacientilor cu patologie digestiva infectati, precum si intensificarea eforturilor de prevenire a transmiterii infectiei catre populatia indemna.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 12 noiembrie, 2012, 16:03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *