Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Muscular » Principalele Grupe de Muschi Somatici

Principalele Grupe de Muschi Somatici

Principalele Grupe de Muschi Somatici

Muschii somatici pot fi grupati dupa segmentele corpului in muschii capu­lui, gatului, trunchiului si membrelor.

Muschii capului  constituie doua grupe:

  • muschii cutanati sau ai mimicii, care prin contractia lor schimba expresia fetei,
  • si muschii masticatiei.

Muschii cutanati gru­peaza in jurul orificiilor au­ditive, orbitale, nazale, orifi-ciului bucal, muschiul bucci-nator care formeaza peretele obrazului; tot muschi cuta­nat este si frontalul care increteste pielea fruntii.

Muschii masticatori se insera cu un capat pe craniu, iar cu celalalt pe mandibula si au rol in miscarile de ridi­care si lateralitate a mandi­bulei. Ei sunnt: muschii temporali, maseteri si pterigoidieni (lateral sau extern si medial sau   intern). 

Muschii gatului

 Mai importanti sunt: sternocleido-mastoidienii, numiti asa pentru ca se fixeaza cu cate un capat pe apofizele mastoide si cu celelalte doua capete pe stern si clavicule. Prin contractia unilaterala inclina capul de aceeasi par­te si il rotesc de partea opusa, iar prin contractia bilaterala inclina capul inainte.

La gat se mai gasesc muschii hioidieni care se fixeaza   de   osul   hioid.   O parte din ei intra in componenta limbii, actioneaza asupra laringelui pe care il ridica in timpul deglutitiei si coboara mandibula.

Muschii trunchiului

Muschii trunchiului se pot grupa in muschii spatelui si ai cefei, muschii toracici si  abdominali.

Muschii spatelui si cefei

In aceasta regiune se gasesc o serie de muschi asezati, unii in plan superficial si altii in plan profund. Dintre cei in plan super­ficial, citam: muschii trapezi care apropie omoplatii sau ii ridica; ei mentin si pozitia verticala a capului. Tot in plan superficial sint marii dorsali care coboara bratele apropiindu-le de trunchi. In plan profund se gasesc mai multi muschi, cu rol in mentinerea coloanei vertebrale in pozitie verticala.

Muschii membrului superior

Antebratul poseda muschi anteriori si muschi posteriori. Pe fata anteri­oara se gasesc muschii flexori ai degetelor si pronatori ai miinii. Pronatia este rotatia mainii ca sa vina cu palma inapoi si cu degetul mare spre corp. Pe partea posterioara sunt muschii extensori ai degetelor si supinatori ai mainii. Supinatia este rotatia mainii ca sa vina cu palma inainte si cu degetul mare in afara.

Pe oasele carpiene si metacarpiene se insera inca un numar mare de muschi scurti, dintre care cei mai importanti sint cei care actioneaza asupra degetelor,   in special asupra  degetului  mare.

Muschii membrelor inferioare

In jurul articulatiei coxo-femurale se gasesc cite 3 muschi fesieri de fiecare parte. Acestia, in afara de rolul de a imprima anumite miscari membrelor inferioare, joaca rol important in mentinerea pozitiei verticale a corpului. Pentru aceasta ei se insera cu capetele superioare pe oaseie bazinului si cu cele inferioare pe femur.

Coapsa  poseda pe  fata  anterioara,  situat  in  diagonala, muschiul croitor care este flexorul coapsei. Sub acesta  se  afla un muschi puternic numit mus­chiul   cvadriceps   femurala care   este   cel mai puternic extensor al gambei pe coapsa. Mai profund se gasesc 3 muschi aductori care apropie coapsele intre ele.

Pe fata posterioara a coapsei sint muschii flexori ai gambei pe coapsa, dintre care citam bicepsul femural.

Gamba are pe fetele anterioara si laterala, contrar celor ce gasim la ante­brat, muschii extensori ai degetelor (ei fac si flexia piciorului pe gamba) si muschii pronatori ai piciorului (ridica marginea externa si coboara pe cea interna).

Pe fata posterioara se gaseste muschiul triceps sural (format din doi ge­meni si un solcar) care se prinde cu capatul superior pe femur si tibie, iar cu cel inferior, prin intermediul tendonului lui Achile, pe calcaneu. Este un extensor al piciorului pe gamba cu rol important in pozitia verticala si in mers; tragand de calcai ridica piciorul pe varful degetelor. Se mai gasesc pe fata posterioara a gambei muschii flexori ai degetelor si supinatori ai piciorului (ridica marginea interna a piciorului si coboara marginea externa).

Planta fata cu care piciorul se sprijina pe sol, poseda mai multi muschi care sunt analogi celor de la palma si care prin contractiile lor flecteaza sau extind degetele, le apropie sau le departeaza intre ele.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 10 aprilie, 2013, 7:48

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *