Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Principiile Unei Alimentatii Rationale

Principiile Unei Alimentatii Rationale

Rationale diet

Alimentatie rationala inseamna asigurarea optima a organismului cu energie si substante nutritive in diferite stari fiziologice si conditii de mediu, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ.

Trebuie sa mentionam ca complexitatea relatiei dintre om si aliment face ca rationalizarea alimentatiei sa fie una dintre cele mai grele probleme medico-sociale. In actiunea de trecere la o alimentatie fundamentata stiintific, medicul trebuie sa realizeze convergenta principalelor forme de manifestare a legaturii dintre om si produsele alimentare.

In conceptia lui Hipocrate, alimentatia influenteaza viata atat a omului bolnav, cat si a celui sanatos: „Sunt convins ca orice medic care studiaza natura umana trebuie sa caute cu grija raporturile existente intre om, aliment si bauturile folosite… si ce influenta exercita ele asupra lui” (Hipocrate, „De l’ancienne medecine”). In lucrarea sa „Despre regim”, Hipocrate defineste, de fapt, ratia de intretinere (in epoca noastra este redata cu ajutorul caloriilor): Daca reusim sa gasim pentru fiecare om echilibrul dintre alimentatie si exercitiile fizice, astfel incat sa nu fie nici mai mult, nici mai putin, am reusit sa descoperim mijlocul de intretinere a sanatatii.

Hipocarte considera ca „hrana este necesara, intrucat alimentul contine parti din tot ce exista in corpul omului si cel care vrea sa scrie despre regimul alimentar trebuie sa cunoasca bine omul; trebuie sa cunoasca bine toate limentele ce intra intr-un regim, proprietatile lor naturale sau dobandite in urma pregatirii de catre om. Dupa el, alimentele si exercitiile fizice sunt doi poli opusi, care concureaza la intretinerea sanatatii. Aici se gasesc, de fapt, ideile echilibrului dintre ceea ce primeste si ceea ce cheltuieste organismul, promovate de alimentatia nutritionala din zilele noastre. El insista asupra importantei alimentatiei omului sanatos, intrucat de aceasta depind dezvoltarea fizica, forta si aptitudinea pentru sport.

Particularitatile ratiei alimentare:

  1. Alimentatia trebuie sa fie suficienta cantitativ, adica sa asigure cantitatea necesara de energie, prin respectarea conditiilor sanitare in timpul transportarii, pastrarii si prepararii culinare a produselor alimentare, pentru a asigura cantitatea necesara in mentinerea unei greutati adecvate a corpului, cat mai aproape de cea ideala.
  2. Prevenirea nocivitatii alimentelor si evitarea consumului unui produs alimentar insalubru.
  3. Sa aiba o calitate adecvata, adica sa contina toate substantele nutritive – proteine, lipide, glucide, vitamine, saruri minerale – in cantitati bine echilibrate; sa se respecte o proportie justa a alimentelor si a substantelor nutritive.
  4. Sa se respecte regimul alimentar rational. Adica, la anumite intervale de timp si strict respectate.
  5. Sa se asigure o buna stare de nutritie, folosirea maxima a substantelor nutritive prin prepararea culinara buna a alimentelor.
  6. Asigurarea varietatii bucatelor, deplina lor digestie.
  7. Proprietatile organoleptice ale produselor alimentare sa corespunda cu deprinderile consumatorului.
  8. Sa se respecte moderatia (fara exces de sare, zahar, grasimi).

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 martie, 2013, 10:32 Afisari: 19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *