Prima Pagina » Sanatate A-Z » Cardiologie » Probe Functionale Cardio-Vasculare

Probe Functionale Cardio-Vasculare

Probe Functionale Cardio-Vasculare

Indicele reflexului clino – ortostatic (IRCOS) se apreciaza pe baza formulei: F.C. orto max – F.C. clino – F.C. orto stabil,

unde:

 • F.C. orto max = frecventa cardiaca maxima masurata in ortostatism;
 • F.C. orto stabil = frecventa cardiaca stabilizata in ortostatism;
 • F.C. clino = frecventa cardiaca masurata in clinostatism.

Proba se realizeaza prin inregistrarea electrocardiografica a F.C. initial in clinostatism, dupa o perioada de stabilizare a valorilor de aproximativ 5 minute, dupa care se continua inregistrarea in ortostatism, pana la stabilizarea valorilor F.C. in aceasta pozitie.

Interpretare:

 • VALORI BUNE – In jur de 0,200;
 • VALORI NEADAPTATE – In jur de 0,300;
 • VALORI NEECONOMICOASE – In jur de 0,400.

Proba apreciaza adaptarea neurovegetativa a aparatului cardiovascular la modificarea de pozitie a corpului, adaptare care se face prin interventia reflexelor cardiace in reechilibrarea hemodinamica in cadrul unui efort minim reproductibil.

Proba SCHELLONG

Proba SCHELLONG clino-ortostatica urmareste tot adaptarea neurovegetativa cardio-vasculara la modificarile de pozitie, respectiv trecerea din clino in ortostatism, prin aprecierea initiala si comparativa a valorilor F.C. si T.A. Dupa o perioada de stabilizare a valorilor in clinostatism de circa 5 minute se masoara valorile de repaus, de baza, ale F.C. si T.A., dupa care se face trecerea lenta la pozitia ortostatica. Dupa un minut se recolteaza din nou valorile F.C. si T.A.

Interpretarea tine cont de valorile celor doi parametrii, in clino si ortostatism:

 • valorile de baza – F.C. normala este cuprinsa intre 60 – 80 b/min. Valorile mai mari de 80 b/min sunt considerate tahicardice, in timp ce valorile sub 60 b/min sunt considerate bradicardice si sunt caracteristice sportivilor cu un inalt grad de antrenament. T.A. sistolica normala este de 100 – 140 mmHg. Valorile ce depasesc 140 mmHg sunt considerate hipertensive, in timp ce valorile mai mici de 100 mmHg sunt considerate hipotensive. T.A. diastolica normala reprezinta 1/2 din T.A. sistolica + 10 mmHg, iar T.A. diferentiala normala nu trebuie sa fie mai mica de 30 mmHg
 • in ortostatism – F.C. creste in mod normal cu 12 – 18 b/min (limita superioara pentru fete), T.A. sistolica si diastolica cresc sau scad cu 5 – 10 mmHg, iar T.A. diferentiala nu trebuie sa fie mai mica de 30 mmHg.

Proba PACHON-MARTINET

Proba PACHON-MARTINET urmareste evolutia F.C si a T.A. sistolica diastolice in repaus (clinostatism), dupa efectuarea probei clino-ortostatice, dupa un efort standard reprezentat de 20 de genuflexiuni executate in 40 de secunde si in perioada de revenire, respectiv 5 minute in clinostatism. Proba ofera relatii in ceea ce priveste echilibrul neurovegetativ al organismului si adaptarea cardio-vasculara la efort standard.

Interpretarea se face astfel:

 • pentru valorile de repaus interpretarea se face ca si in cazul probei SCHELLONG;
 • pentru reactia clino-ortostatica interpretarea se face de asemenea ca si in cazul probei SCHELLONG;
 • pentru reactia la efort – se considera normala cresterea F.C. cu 40 – 60 % fata de valorile de repaus, fara a depasi insa valoarea de 120 b/min, valoare considerata tahicardie moderata. De asemenea este considerata normala cresterea T.A. sistolice cu 20 – 30 mmHg si cresterea sau scaderea T.A. diastolice cu 5 – 10 mmHg (valoarea putand ramane chiar si nemodificata). T.A. diferentiala creste usor.

Proba are avantajul ca este accesibila si prezinta o mare utilitate in procesul de dirijare a antrenamentului.

Proba LETUNOV

Proba LETUNOV evalueaza reactivitatea cardiovasculara in cazul a trei tipuri de efort cu caracteristici diferite, respectiv efort de forta, de rezistenta si de viteza. Ea reprezinta o proba functionala in trei trepte, cu efort nedozat. Efortul consta din 20 de genuflexiuni efectuate in timp de 30 secunde, urmate de alergare pe loc timp de 15 secunde cu viteza maxima si cu gambele flectate in unghi drept pe coapse, urmata apoi de alergare pe loc timp de 3 minute cu o frecventa de 180 de pasi / minut.

Interpretarea presupune o apreciere cantitativa (durata si intensitatea modificarilor) si una calitativa (raportul dintre modificarile F.C. si cele ale T.A.), pentru parametrii de repaus, de efort, pentru fiecare tip de efort in parte, si de revenire, la fel ca si in cazul probei MARTINET.

Proba permite aprecierea adaptabilitatii cardio-vasculare datorita faptului ca reuneste valori de repaus, de efort si de revenire in cazul a trei tipuri distincte de efort. Ea permite astfel elaborarea unor indicatii tehnico – metodice pentru procesul de antrenament, detaliate pe cele trei tipuri de calitati motrice. Ea este extrem de utila in cadrul probelor combinate si in timpul perioadelor pregatitoare.

Proba FLACK

Proba FLACK este o proba functionala cardiorespiratorie de efort de forta care urmareste modificarile hemodinamice ce apar in cazul unei hiperpresiuni intratoracice, respectiv fenomen VALSALVA indus.

Proba consta dintr-o expiratie fortata intr-un tub ce contine mercur, pana la ridicarea acestuia la nivelul de 40 mmHg in cazul baietilor, 30 mmHg in cazul fetelor si 20 mmHg in cazul copiilor, si mentinerea acestui nivel cat mai mult timp posibil, minimum 40 secunde. Mentinerea nivelului mercurului se face prin cresterea presiunii intratoracice, prin intrare in apnee. Se masoara F.C. initial in repaus, inainte de inceperea probei, si apoi pe toata durata de apnee, pe cate 5 secunde.

Interpretarea se face dupa durata apneii si dupa modificarile valorilor F.C. dupa durata timpului de apnee.

CALIFICATIV VALOARE

 • FOARTE BINE > 50 sec;
 • BINE 40 – 50 sec;
 • SATISFACATOR 35 – 40 sec;
 • NESATISFACATOR < 30 sec.

Dupa modificarile valorilor FC se descriu cinci tipuri de curbe:

 • curba de tip I, caracteristica sportivilor antrenati, in care FC creste pana la 7 b/5 sec
 • curba de tip II, caracteristica sportivilor neantrenati, in care FC creste lent pana la 9 b/5 sec
 • curba de tip III, nefavorabila, in care FC creste rapid la 10 b/5 sec, este tipul de evolutie care reclama investigatii suplimentare cardio-vasculare.
 • curba de tip IV, sau reactia hipotona, in care FC creste rapid la 10 – 11 b/5 sec, iar apoi scade sub valorile de re-paus, este tipul de evolutie in care se contraindica efortul sportiv de performanta
 • curba de tip V, care apare la persoane distonice neuro-vegetativ, in care FC creste initial la 9 – 10 b/5 sec, pentru ca apoi, la circa 20 secunde, sa revina la 6 – 7 b/5 sec.

Proba are indicatie in special pentru sportivii care lucreaza cu toracele blocat si reclama o foarte buna cooperare din partea sportivului.

Proba BURGER

Proba BURGER reprezinta o varianta a probei FLACK, in care se adauga si masurarea T.A. in repaus, dupa 10 respiratii ample, in efort imediat si la 20 secunde dupa incetarea apneeii.

Interpretarea se face in functie de valorile T.A., rezultatele putand fi clasificate in trei tipuri de reactii:

 • cord normal – T.A. sistolica creste cu pana la 20 mmHg in perioada presoare, continua sa creasca apoi cu pana la 40 mmHg peste valoarea de repaus dupa terminarea probei si apoi revine catre valorile de repaus in 20 secunde
 • cord astenic – T.A. sistolica scade cu pana la 40 mmHg in timpul perioadei presoare fata de perioada de repaus, revenirea facandu-se foarte lent dupa incetarea probei
 • cord sportiv sau hipertrofic – T.A. sistolica creste cu 20 – 30 mmHg in faza presoare comparativ cu perioada de repaus, se mentine crescuta si dupa terminarea apneeii si revine la valorile normale de repaus in timp de pana la 20 secunde.

Proba GRUBICI

Proba GRUBICI este tot o varianta a probei FLACK, care individualizeaza intensitatea hiperpresiunii in functie de forta expiratorie maxima, folosind 60 % din valoarea acesteia in cazul barbatilor, 50 % in cazul femeilor si 40 % in cazul copiilor. Timpul minim de mentinere a apneei este de 20 secunde. Se masoara F.C. in perioada de repaus, pe toata durata apneei si pe toata durata revenirii, pana la restabilirea valorilor de repaus, pe cate 5 sec.

CALIFICATIV TIP DE REACTIE TIMP DE REVENIRE

 • FOARTE BINE I – II < 40 sec;
 • BINE I – II 40 – 60 sec;
 • SATISFACATOR – Indiferent 1 – 2 min;
 • NESATISFACATOR – Indiferent 3 – 4 min;
 • PATOLOGIC – indiferent > 4 min.

Proba necesita in prealabil instruirea sportivului in vederea unei cat mai bune cooperari si are avantajul ca ofera indicii referitoare la dozarea efortului din timpul antrenamentului in functie de tipul de proba. De asemenea are utilitate in selectie, in vedere depistarii aptitudinilor de efort in conditii de torace blocat.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 22 martie, 2013, 12:46

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *