Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Generala » Proctotomie posterioara supra-sfincteriana (procedeul Kraske)

Proctotomie posterioara supra-sfincteriana (procedeul Kraske)

Proctotomia posterioara supra-sfincteriana  este folosita la pacientii ce prezinta o tumora de dimensiuni mai mari sau cu localizare mai proximala si care nu sunt potrivite pentru o excizie tumorala transanala. Acest procedeu este folosit pentru tumori cu localizare pe peretele anterior cat si pe peretele posterior al rectului..

Pregatirea pacientului se face in acelasi mod ca la interventia anterioara, suplimentar rectul este irigat cu Betadina. Incizia se face in santul inter-fesier de la nivelul coccisului pana la nivelul marginii superioare a fetei posterioare a sfincterului anal extern. Dupa disectia planului pielii si al tesutului subcutanat, se evidentieaza coccisul si ligamentul ano-coccigian. Pentru a se obtine o mai buna expunere se inlatura coccisul prin sectionarea sa de la nivelul jonctiunii sacro-coccigiene si prin sectionarea ligamentului ano-coccigian. Se trece apoi la disectia pe mijlocul muschilor ridicatori anali si la expunera membranei ce inconjoara grasimea mezorectala. Dupa sectionarea acestei membrane, rectul poate fi mobilizat la nivelul pelvisului intraperitoneal.

Pentru leziunile situate la nivelul peretelui anterior se practica o proctotomie posterioar ce permite o vizualizare adecvata a eventualei tumori si a marginilor ei. Pentru leziunile cu localizare la nivelul peretelui posterior anal se practica mobilizarea completa a mezorectului, iar tumoarea este palpata printr-un tuseu rectal, pentru ca apoi sa se execute o ablatie a peretelui posterior la o distanta de 1 cm fata de marginile palpabile ale tumorii. Avantajul acestei interventii este ca se pot exciza ganglionii invadati precum si tesutul mezorectal afectat. Incizia de la nivelul peretelui rectal este inchisa printr-o sutura transversala. Muschii ridicatori anali sunt repozitionati, iar ligamentul ano-cocigian este reinserat la nivelul sacrului. Urmeaza sutura planului tegumentar.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *