Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Produsele Alimentare

Produsele Alimentare

Produsele Alimentare

Intr-o alimentatie rationala trebuie realizata convergenta intre principalele forme de manifestare a relatiei om-aliment, adica trebuie sa avem grija ca produsele alimentare sa nu dauneze sanatatii, sa fie nutritive si sa aiba proprietati senzoriale corespunzatoare cerintelor consumatorului. Cu toate ca inocuitatea hranei trebuie pusa pe primul plan, totusi, tinand seama ca trasatura constanta si esentiala a unui produs alimentar este aceea de a satisface nevoile metabolice ale organismului si ca numai intamplator si in anumite conditii el poate deveni nociv, in tratarea alimentelor de pe pozitia rationalizarii dietei se prezinta mai intai valoarea lor nutritiva, apoi se stabileste cantitatea necesara si dupa aceea se arata riscurile de imbolnavire si masurile de prevenire.

Valoarea nutritiva a unui aliment depinde atat de numarul si de proportia trofinelor pe care le contine, cat si de relatiile acestora cu alte substante coexistente in produsul respectiv si de efectul sau asupra starii psihice a consumatorului.

Cantitatea de trofine dintr-un produs alimentar este influentata, pe de o parte, de originea sa vegetala sau animala, iar pe de alta parte, de felul prelucrarii. Compozitia alimentelor naturale depinde nu numai de regnul din care provin, ci si de conditiile de dezvoltare, de stadiul de recoltare si de modul de pastrare a produselor recoltate. In acelasi regn, speciile difera mult una de alta; chiar in cadrul aceleiasi specii, compozitia alimentului difera in functie de varietatea cultivata, de gradul de maturare si de partea anatomica folosita in alimentatia omului. Apoi, continutul in trofine al materiei prime (alimentele naturale) este amplu influentat de conditiile agrotehnice (compozitia solului, natura ingrasamintelor etc.), de alimentatia animalelor si de factorii climaterici (temperatura, umiditate, lumina). Compozitia produselor alimentare industriale (fabricate sau semifabricate) variaza in functie de formula (reteta) folosita si de natura procesului tehnologic (starea materiei prime, gradul de indepartare a partilor nedigerabile, metoda folosita la prelungirea duratei de conservabilitate, ingredientele adaugate etc.), care difera de la o regiune la alta.

La calcularea valorii nutritive a unui aliment trebuie sa se tina seama nu numai de aptitudinea lui de a face fata necesitatilor organismului, ci si de efectul sau asupra starii afective (psihice) a consumatorului. Atitudinea omului fata de un produs alimentar este determinata de proprietatile lui organoleptice. Daca acestea nu corespund deprinderilor consumatorului, adica nu-i provoaca apetit si placere, organismul nu beneficiaza de aportul de trofine in masura dedusa din compozitia alimentului respectiv. Stransa relatie dintre nutritiv si placut obliga la o atent a supraveghere a starii igienice a produselor alimentare. Aceasta este cu atat mai necesara, cu cat nerespectarea cerintelor sanitare si igienice mareste riscul insalubrizarii alimentelor, ceea ce atrage dupa sine indepartarea lor din consum, cu pagubele respective.

In vederea asigurarii produselor alimentare cu valoare nutritiva si cu proprietati organoleptice cat mai constante, se procedeaza la standardizarea diferitor produse alimentare industriale, prin care se defineste produsul, se precizeaza compozitia si proprietatile sale fizice si se arata metodele de control, care se efectueaza atat in cursul procesului de productie, cat si de-a lungul circuitului comercial.

Intrucat omul consuma in acelasi timp mai multe produse alimentare, ceea ce importa in acoperirea trebuintelor sale metabolice nu este atat valoarea nutritiva a fiecarui aliment in parte, cat mai ales valoarea nutritionala a dietei in totalitatea sa, care, in fond, reprezinta reactia organismului la mixtura de trofine realizata prin contributia tuturor produselor ce participa la alcatuirea meniului. Hotarator pentru o hranire corecta fiind coexistenta, in proportii optime, a tuturor trofinelor care iau parte la desfasurarea normala a proceselor metabolice, felul cum se asociaza diferite alimente in compunerea meniului zilnic are o importanta mai mare decat aptitudinea nutritiva a fiecarui produs in parte.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 14 martie, 2013, 8:45 Afisari: 16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *