Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Profilaxia bolilor diareice acute

Profilaxia bolilor diareice acute

Bolile diareice acute – sunt boli provocate de bacterii si virusuri, care se transmit omului sanatos prin apa, produse alimentare si diferite obiecte contaminate.

Semnele de boala comune a BDA:

  • Slabiciune generala
  • Greturi, varsaturi
  • Perderea poftei de mancare
  • Dureri in abdomen (burta)
  • Diaree (scaun lichid, frecvent de la 3 pana la 20 ori in zi)
  • Temperatura inalta (febra pana la 40C), frisoane
  • Dureri de cap, ameteli
  • Discomfort fizic, epuizare;

REŢINEŢI!!!

Pentru a preveni aceste maladii

  • Folositi apa potabila din surse sigure;
  • Folositi doar apa fiarta si racita sau imbuteliata;
  • Spalati fructele si legumele ce se folosesc in alimentare fara prelucrare termica cu apa fiarta sau curgatoare;
  • Evitati scaldatul si pescuitul in bazinele acvatice in zonele inundate;
  • Nu folositi apele provenite din inundatii la spalarea mainilor, fructelor, legumelor;
  • Spalati-va pe maini cu sapun dupa ce frecventati viceul, inainte de luarea mesei, inainte de a prepara bucatele si foarte des in timpul prepararii bucatelor;
  • Spalati si dezinfectati toate suprafetele si vesela utilizata la prepararea bucatelor de fiecare data cind le folositi;
  • Protejati bucataria si zonele de gatit impotriva insectelor, rozatoatelor si animalelor;
  • Separati carnea cruda si pestele de celelalte alimente;
  • Folositi cutite si tocatoare separate pentru alimentele crude si cele bucatele gata;
  • Gatiti  alimentele cit mai bine, in special carnea si ouale;
  • Nu procurati produse usor alterabile (lactate, carne, peste, patiserie) de la realizatori particulari din strazi si piete stihiinice;
  • Procurati produse alimentare proaspete numai din locurile sigure, unde e permisa vanzarea, verificati termenul de valabilitate;
  • Preparati bucatele pentru copii, imediat inainte de consum;
  • Nu lasati bucatele gatite la temperatura camerei mai mult de 2 ore si nu reincalziti alimentele gatite la o temperatura mai joasa de 60C;
  • Pastrati produsele alimentare la o temperatura nu mai mare de + 5C;
  • Nu pastrati alimentele timp indelungat, nici chiar in frigider;
  • Nu consumati produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 25 martie, 2012, 23:10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *