Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Profilaxia Toxicozelor Alimentare

Profilaxia Toxicozelor Alimentare

Profilaxia Toxicozelor Alimentare

Profilaxia botulismului – la pregatirea conservelor in conditii casnice trebuie sa folosim numai legume si fructe intregi si proaspete. Ciupercile, legumele, fructele si pomusoarele trebuie alese bine si spalate minutios sub un jet de apa. Vom folosi metodele de conservare care asigura o pastrare mai buna a conservelor, adic a cele care prevad folosirea acizilor organici, a s arii de bucatarie, zaharului, si vom respecta strict termenele de sterilizare.

Nu se recomanda conservarea in conditii casnice a carnii, pestelui si nici a legumelor cu aciditate scazuta (mazare verde, fasole s.a.), deoarece, neavand mijloacele necesare, nu putem obtine sterilizarea completa a acestor produse. Respectarea stricta a regulilor sanitare la pregatirea conservelor garanteaza calitatea lor si previne imbolnavirea.

E cazul sa amintim o data in plus ca nu sporul botulinic este periculos pentru om, ci toxina eliminata in produsele alimentare de bacilii ce apar din spori si se inmultesc. Spre fericire, toxina botulinica e nimicita la fierberea produsului alimentar timp de 7-10 minute. Astfel, daca apar careva banuieli in privinta calitatii produselor conservate, inainte de a le consuma, e bine sa le fierbem sau sa le prajim.

De fiecare data, cand deschidem o cutie sau un borcan de conserve, trebuie sa le examinam riguros, pentru a ne convinge ca au fost bine ermetizate, ca nu sunt bombate, ca nu s-au schimbat culoarea si mirosul caracteristic produselor respective. Se interzice categoric consumarea produselor din borcanele cu capacele bombate.

In cazul in care o persoana este suspectata ca s-a imbolnavit de botulism, pana la sosirea medicului, se recomanda sa i se faca de urgenta o spalatura gastrica, cu o jumatate de litru de apa calda, pentru a provoca voma. Ramasitele produsului banuit si masele vomitive se vor pastra pana la venirea medicului, caci ele pot facilita stabilirea cauzei intoxicatiei alimentare.

Profilaxia intoxicatiilor alimentare de provenienta stafilococica include controlul sistematic al starii sanatatii persoanelor care au consumat produse alimentare conservate, precum si tratarea la timp a purtatorilor de agenti patogeni. Persoanele care sufera de piodermie, anghina nu se admit la lucru pana la insanatosirea completa.

La fermele de lapte-marfa se efectueaza sistematic un control sanitar-veterinar, iar mastita se trateaza la timp. Pentru a preveni inmultirea stafilococilor patrunsi in produsele alimentare, ele trebuie pastrate la temperaturi joase. O deosebita insemnatate au, de asemenea, respectarea termenelor de pastrare a produselor alimentare si prelucrarea lor termica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 11 martie, 2013, 14:45 Afisari: 14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *