Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Nervos » Proprietatile centrilor nervosi

Proprietatile centrilor nervosi

Numarul neuronilor care intra in alcatuirea organelor nervoase centrale este foarte mare. Impulsurile nervoase care apar la nivelul receptorilor sunt transmise neuronilor din centri nervosi. La nivelul sinapselor centrale impulsurile vor trece la neuronii motori, fie direct, fie indirect prin intermediul neuronilor intercalari.

Centrii nervosi, existenti in diferite etaje nervoase, nu sunt izolati, ci intre ei exista numeroase legaturi. Datorita diferitelor procese de transmitere sinaptica, centrii nervosi confera impulsului un caracter diferentiat si nuantat. Transmiterea excitatiei prin centrii nervosi se caracterizeaza printr-o serie de particularitati.

Conducerea unilaterala a impulsului. Dupa cum s-a vazut, in fibra nervoasa impulsul este transmis in ambele sensuri. In centrii nervosi, transmiterea este insa unilaterala, fapt explicat prin mecanismul de eliberare a acetilcolinei la nivelul butonului terminal unde se depolarizeaza portiunea de membrana subiacenta.

Intarzierea sinaptica. Perioada latenta a unui reflex este mai mare decat cea justificata de timpul necesar pentru stimularea receptorului, conducerea prin caile aferente si eferente si raspunsul organului efector. Perioada latenta mai lunga este explicata prin intarzierea centrala sinaptica, adica prin timpul necesar ca un stimul sa fie transmis de la terminatia axonala la corpul neuronal. La nivelul fiecarei sinapsei impulsul intarzie 0,5-0,7 ms. Cu cat centrul nervos este alcatuit dintr-un numar mai mare de neuroni, cu atat este mai mare intarzierea centrala sinaptica. In consecinta, dupa durata perioadei latente se poate aprecia cu aproximatie si numarul neuronilor care formeaza centrul unui reflex.

Convergenta si divergenta. La suprafata fiecarui neuron se termina un mare numar de prelungiri axonale. Fenomenul poarta denumirea de convergenta. In acelasi timp axonul unui singur neuron vine in contact prin terminatiile sale  cu un mare numar de corpuri neuronale printr-un fenomen denumit divergenta.

Se presupune ca fiecare neuron primeste aferente axonale de la cca. 100 de neuroni, sau mai multi si trimite terminatii axonale la cca. 100 de neuroni. Posibilitatile de interconexiune neuronala sunt deci practic infinite.

Postdescarcarea. Prin postdescarcare se intelege faptul ca, numarul impulsurilor din nervii eferenti este mai mare decat al celor din fibrele aferente. In consecinta, prin trecerea prin centrii nervosi, stimulii sunt multiplicati. Acest proces poate fi explicat prin fenomenul divergentei, in sensul ca un stimul unic al nervului aferent este descarcat, prin numeroase ramificatii axonale, intr-un numar mai mare de neuroni motori eferenti. Multiplicarea stimulului la nivelul centrului nervos  este importanta pentru realizarea contractiei tetanice, care este contractia fiziologica a muschiului striat.

Recrutarea. Prin recrutare se intelege cresterea numarului de unitati motoare stimulate in legatura cu cresterea intensitatii stimulului.

Inductia simultana si succesiva. Centrii nervosi sunt sediul unor procese de coordonare care sincronizeaza activitatea muschilor antagonisti. Coordonarea este realizata prin inductie, care poate fi simultana sau succesiva. De exemplu, concomitent cu stimularea neuronilor care inerveaza extensorii unui membru se produce relaxarea flexorilor, care sunt antagonisti. Fenomenul se numeste inductie negativa simultana. Acesta este un proces de coordonare locala, probabil prin inhibitie neuronala directa. Astfel, de exemplu, in decursul reflexului osteotendinos, impulsurile aferente sunt transmise neuronilor motori ai extensorilor, in timp ce este stimulat si un neuron inhibitor intercalar care inhiba motoneuronii flexorilor.

Dupa ce motoneuronii extensorilor au fost stimulati ei sunt inhibati probabil prin hiperpolarizare. Fenomenul se numeste inductie negativa succesiva. In acelasi timp, flexorii, anterior inhibati, sunt stimulati, tot prin inductie succesiva, dar pozitiva. Prin aceasta interferenta dintre excitatia si inhibitia din centrii nervosi sunt coordonate extensia si flexia unui membru. Procese de inductie succesiva survin si la nivelul altor centri nervosi care aferenteaza musculatura antagonista, ca de exemplu in centrii nervosi din trunchiul cerebral, care comanda miscari de masticatie, coordonand coborarea si ridicarea mandibulei.

Iradierea. Iradierea este fenomenul prin care cresterea intensitatii stimulului activeaza o zona progresiv, mai mare de neuroni centrali.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 11 iunie, 2019, 14:41

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *