Prima Pagina » Sanatate A-Z » Radiologie » Protectia Muncii in Radiologie

Protectia Muncii in Radiologie

Protectia Muncii in Radiologie

In serviciul de radiologie exista pericole legate de radiatiile ionizante, curentul electric si aerul viciat, care privesc bolnavul, personalul din acest domeniu si alte persoane.

 

Radiatiile ionizante: efectele radiatiilor ionizante se cumuleaza in timp, astfel ca doze mici si repetate pot duce la leziuni si complicatii mari. Sunt bolnavi cronici (tuberculoza pulmonara, ulcer gastroduodenal etc.) care sunt examinati de multe ori radioscopic si radiografie, tomografie, primind in decursul anilor doze cumulate mari de raze. Se impune deci ca la acesti bolnavi, la care diagnosticul este cunosc, ca dealtfel la toti bolnavii, examenele radiologice sa fie recomandate si executate numai atunci cand este absoluta nevoie.

 

Pentru protectia personalului, a altor persoane din vecinatatea serviciului de radiologie, a insotitorilor, este obligatorie respectarea normelor de protectie a muncii, referitoare la amplasarea, la blindajul peretilor si al podelei cabinetelor, la blindajul aparatului Rontgen, al paravanelor plumbuite etc. Portul materialelor de protectie in timpul lucrului (sort, manusi din cauciuc plumbuit) este de asemenea obligatoriu pentru tot personalul. Este interzisa stationarea in cabinetele de radiologie a persoanelor straine.

 

Curentul electric poate fi sursa unor accidente in serviciile de radiologie. Este necesar ca si in acest sens sa fie respectate o serie de reguli privind alimentarea cu energie electrica a aparatelor, calitatea conductorilor, circuitului functional al bolnavilor si al personalului etc. O atentie mare trebuie acordata legaturii permanente cu pamantul a instalatiilor de radiologie.

 

In caz de electrocutare, trebuie mai intai intrerupt curentul electric, apoi degajat corpul victimei, cu mainile protejate cu manusi sau alte materiale izolatoare. Apoi se face tratamentul corespunzator, eventual respiratie artificiala.

 

Aerul viciat se combate prin ventilatie naturala corespunzatoare si instalatii de ventilatie artificiala.

 

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 4 martie, 2013, 11:01

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *