Prima Pagina » Corpul Uman » Proteinele si steroizii

Proteinele si steroizii

Toti hormonii sunt activi in cantitati foarte mici. Ca structura chimica, hormonii se impart in doua categorii: cei care sunt proteine sau derivati proteici si cei care au o structura steroidica ce contin inele steroidice.

Cand fiecare hormon ajunge la celula tinta, poate actiona doar daca se fixeaza de un receptor al acesteia. Odata ce s-a legat de receptor, hormonul actioneaza prin stimularea formarii unei substante denumita AMP-ciclic (adenozin monofosfat ciclic). Reactiile fiecarei celule tinta depind de procesele chimice specifice. Astfel, AMP-ciclic, produs de prezenta insulinei, determina prelucrarea si utilizarea glucozei de catre celula, in timp ce glucagonul, de asemenea produs de pancreas, determina eliberarea glucozei din celule si cresterea nivelului ei in sange pentru a putea fi folosita ca substrat energetic pentu activitatea fizica.

Dupa ce si-au indeplinit functia, hormonii sunt inactivati de insasi celulele tinta sau sunt transportati la ficat pentru inactivare, apoi degradati si fie executati, fie folositi pentru producerea unor noi molecule hormonale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *