Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Prurigouri

Prurigouri

Prurigo actinic

Prurigo este un termen generic prin care se intelege orice fel de eruptie papuloasa si pruriginoasa. Astfel, scabia poate fi denumita si prurigo acarian. In practica, prurigourile frec­vent intalnite sunt urmatoarele:

Prurigo strophulus (al copilului): este echivalentul unei urticarii, de regula pe fond atopic, si se manifesta printr-o eruptie constand din papule eritematoase izolate, diseminate pe tot corpul, mai putin pe scalp; fiecare papula dezvolta in varf o vezicula in general mai mare decat papula insasi. Eruptia este intens pruriginoasa si apare brusc, cu evolutie acuta de 2 – 3 saptamani, adesea recurenta.

Prurigo alergic al adultului: are evolutie acuta sau cronica, se manifesta prin papule eritematoase diseminate, unele cu mici vezicule in varf, este pruriginoasa si de regula apare pe un teren atopic, cunoscut sau nu.

Prurigoul cronic al varstnicului (prurigo senil): apare de regula dupa 60 de ani, aparent fara cauza (posibil datorita xerozei de varsta accentuate), se manifesta prin papule eritematoase fara vezicule, extrem de pruriginoase, care se remit prin pete depigmentate central si cu periferie hiperpigmentata foarte caracteristice. Boala evolueaza cronic indefinit odata instalata si necesita tratament continuu cu antihistaminice, sedative si local dermato-cortioizi de uzaj indelungat (fara efecte adverse, ca in eczema atopica a copilului).

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 27 septembrie, 2013, 14:28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *