Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Pseudotuberculoza

Pseudotuberculoza

Pseudotuberculoza este o boala infectioasa acuta din grupul infectiilor zooantroponoze, provocata de bacteria Pseudotuberculosis, care se transmite de la animalele bolnave la om pe diverse cai si se caracterizeaza clinic prin simptome toxialergice si polifocare, ce decurge cu afectarea preponderenta a tractului digestiv, a ganglionilor limfatici si a pielii.

Actualmente maladia data este descrisa si depistata in diverse tari ale lumii, fiind cunoscuta pentru prima data sub denumirea de “febra din extremul orient”. Deoarece la sfarsitul secolului XIX, savantul Ebert a depistat in organele launtrice ale animalelor pierite formatiuni nodulare, fiind asemanatoare cu nodulile de tuberculoza, a numit aceasta maladie pseudotuberculoza.

Agentul patogen al bolii este un microb cu denumirea de yersenia pseudotuberculosis din genul Yersenia si familia Enterobacteriaceae.

Acest microb are o forma a unui bastonas marunt, bipolar, polimorf, imobil si aerob, care creste pe medii nutritive obisnuite. El are antigenul somatic “O” si flagelat “H”. Dupa diversitatea antigenului somatic “O” microbul pomenit se subdivizeaza in 8 variante serologice. Mai frecvent afecteaza omul serovarul I, mai rar III si foarte rar II, IV si V. Unele tulpini ale serovarelor I si III au capacitatea de a elimina exotoxina.

O particularitate caracteristica pentru agentul pseudotuberculozei consta in posibilitatea de a se multiplica la temperaturi joase, adica la temperatura frigiderului +4 – +8°C. La temperaturi joase (sub 0°C) microbul este viabil 2-3 luni, in ulei – 150 de zile, in lapte – zile, pe paine – 145 zile, in zahar -21.

Agentul patogen se pastreaza indelungat la temperaturi joase in sol si apa, unde se poate chiar multiplica. Totodata aceste bacterii sunt destul de sensibile la actiunea razelor solare, la uscaciune si la temperaturi inalte: la +60°C pier in 10-30 min., la +100°C (fierbere) – momentan. Solutiile dezinfectante (cloramina, clorura de var, hipoclorita de calciu etc.) nimicesc microbul de pseudotuberculoza timp de cateva minute.

In conditiile naturale de pseudotuberculoza sufera multe genuri de mamifere si pasari, insa rezervorul principal de molipsire il constituie animalele sinantrope si salbatice. Ele infecteaza cu excrementele sale produsele alimentare si sursele acvatice, unde microbii nu numai ca se pastreaza un timp mai indelungat, dar la temperaturi joase se pot si multiplica.

Mai frecvent in calitate de sursa de infectie sunt rozatoarele (sobolanii, soarecii, iepurii, castorii etc), animalele domestice (porcinele, bovinele, ovinele, caprinele, magarii, catarii, camilele, cainii, pisicile etc.) si pasarile (gainile, porumbeii, fazanii etc). Un alt rezervor de bacterii pseudotuberculozice il constituie solul, unde nimereste agentul patogen de la animalele bolnave ori purtatori de acest germen. Omul, de regula, nu serveste ca sursa de infectie.

Calea principala de transmitere a pseudotuberculozei o constituie cea alimentara. Factorul de baza in transmiterea acestei patologii o alcatuiesc salatele din diferite legume (varza, morcov, cartofi, sfecla), vinegretul, fructele si produsele lactate consumate in hrana fara prelucrare termica. In produsele mentionate are loc o acumulare mai intensiva a agentului patogen, daca ele sunt pastrate in frigider.

O alta cale posibila de raspandire a acestei maladii este cea acvatica. Ea mai des se manifesta, daca se utilizeaza apa din bazinele deschise, fara prelucrarea termica. Catre pseudotuberculoza sunt receptivi adultii si copiii, insa la copii se intalneste mai frecvent, deoarece copiii, de regula, sunt legati de colectivele, unde blocul alimentar este comun, totodata ei destul de des se imbolnavesc de la pisicile infectate.

Pseudotuberculoza decurge sporadic sau sub forme de focare, inregistrandu-se pe parcursul anului, insa mai frecvent primavara (martie-mai).

Agentul patogen nimerind in tractul digestiv pe caile mentionate, se multiplica in el, de unde cu torentul limfatic ajunge in ganglionii limfatici regionali si iarasi se multiplica. La distrugerea acestor bacterii se elimina o mare cantitate de endotoxina, care si determina sindromul de intoxicatie. Daca bariera ganglionilor limfatici este strapunsa (perforata), atunci are loc bacteriemia, toxinemia si generalizarea infectiei cu afectarea a multor organe si sisteme, si oformarea in ele a focarelor de granuloame pseudotuberculoase.

Tabloul clinic a pseudotuberculozei este destul de variat. Se disting urmatoarele forme clinice:

  • abdominala;
  • scarlatiniforma;
  • icterica;
  • catarala;
  • artralgica;
  • mixta;
  • generalizata (septicemica).

Perioada de incubatie a pseudotuberculozei oscileaza intre 3-18 zile. Maladia are un debut acut cu febra 38-40°C, cefalee, slabiciune generala, inapetenta, mialgii, artralgii, insomnie. La inceput se mai observa guturai, o tuse usoara, usturime in gatlej, uneori dureri la deglutitie. Pe fondul simptomelor mentionate apar greturi, vome, uneori diaree si dureri slabe in abdomen.

Fata si gatul sunt hiperemiate, de asemenea palmele si talpile (simptomul “manusii”, “ciorapului”). In primele 6 zile de boala pe piele apar eruptii polimorfe, mai frecvent scarlatinifonne, pot fi atacate articulatiile, se mareste ficatul in volum, mai rar splina.

In perioada de stare a maladiei se deregleaza functia cordului si a rinichilor, iar in cazuri mai grave poate aparea o meningita seroasa. Febra ridicata se mentine 5-7 zile, insa la o treime din cazuri ea poate avea un caracter ondulatoriu ori recidivant.

Forma abdominala se caracterizeaza prin dureri acute in abdomen, greturi, vome repetate, inapetenta, diaree cu scaun lichid, apos; uneori scaunul are mucozitati si striuri de sange. In alte cazuri boala are simptome de mezadenita, ileita, care se aseamana cu apendicita, in legatura cu ce acesti bolnavi pot nimeri pe masa de operatie.

Forma scarlatiniforma se manifesta prin simptome de intoxicatie, febra si eruptii punctiforme pe piele, care uneori se contopesc De regula, spre deosebire de scarlatina, lipseste angina. Maladia are o evolutie benigna cu o insanatosire rapida.

Forma artralgica se caracterizeaza prin afectarea unei sau a mai multor articulatii, de asemenea si a ficatului, intestinului si aparitia eruptiilor pe piele. De mentionat, ca afectarea aparatului locomotor in forma mentionata predomina. Aceasta forma de pseudotuberculoza necesita diferentiere de hepatitele virale, care frecvent se intalnesc in Romania.

In forma icterica, de regula, este afectat ficatul in legatura cu ce apare icterul (galbinarea). Totodata in aceasta forma mai sunt prezente si simptome de intoxicatie, dispeptice, cefalee si febra ridicata.

Forma catarala se manifesta prin rinita, faringita, traheita, bronsita si temperatura ridicata sau subfebrila, fara eruptii.

Uneori are loc asocierea formei artralgice cu cea icterica ori a formei abdominale cu catarala, ce denota forma mixta.

Forma generalizata (septicemica) se caracterizeaza prin intoxicatie pronuntata, afectarea articulatiilor, ficatului, intestinului, rinichilor, sistemului nervos central, a altor organe si eruptii hemoragice. Aceasta forma poate decurge indelungat cu recidive, formarea multiplelor focare purulente in organele interne, creier si letalitate avansata. Mai des forma mentionata are loc la batrani ori pacienti cu diverse maladii cronice (de ficat, diabet zaharat, alcoolism etc).

Gravitatea maladiei este exprimata prin gradul de intoxicatie si nivelul de afectare a organelor launtrice. Se deosebesc formele usoare, medii si severe; acute pana la 1,5 luni, trenante – 1,5-3 luni, uneori pana la 6 luni si cronice -peste 6 luni.

Diagnosticul si tratamentul pseudotuberculozei se efectueaza in sectiile de boli infectioase.

Profilaxia patologiei date consta in actiunea de nimicire a rozatoarelor pe diverse cai, evitarea patrunderii lor in depozitele cu cereale, fructe si legume. La constructia depozitelor moderne peretii, podul si podelele trebuie pavate cu ciment.

Este necesara respectarea tuturor regulilor de igiena personala: spalarea riguroasa a mainilor dupa contactul cu rozatoarele, alte animale, inclusiv si cu pisicile vagabonde. Se va efectua un control strict asupra pastrarii produselor lactate, care vor fi intrebuintate fara o prelucrare termica. Sunt necesare de asemenea masuri de protectie a surselor acvatice.

Nu se recomanda de baut apa din bazinele acvatice deschise, iar apa cea potabila mai bine de prelucrat termic. Vaccin pentru profilaxia specifica a pseudotuberculozei inca nu este elaborat.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 28 iunie, 2020, 6:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *