Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Psihologia constipatiei

Psihologia constipatiei

Constipatia nu este o boala, ci un simptom, iar din punct de vedere medical inseamna o frecventa scazuta a scaunelor fata de obisnuit. In general, oamenii se refera la constipatie ca la o lipsa absoluta a evacuarii materiilor fecale. Acest concept este gresit. Constipatia inseamna doar rarirea acestei evacuari, din moment ce unii oameni au un scaun, altii doua, altii trei s.a.m.d. in mod regulat, pe zi. Astfel, o persoana care, de obicei, are 3 scaune pe zi, va insemna ca este constipata atunci cand va avea un singur scaun pe zi.

Procesul numit peristaltism este miscarea intestinului realizata de catre musculatura peretelui acestuia. Astfel, reziduurile sunt evacuate din intestin ca pasta de dinti dintr-un tub. Intre cavitatea bucala si anus, alimentele trec printr-un tub digestiv de o lungime aproximativa de 9 m. Pe toata aceasta distanta, nutrientii sunt procesati si absorbiti de catre organsim, astfel incat toate toxinele si elementele nefolositoare organismului sa fie trimise spre eliminare. Exista conceptia conform careia o perioada indelungata de retentie intestinala ar favoriza absorbtia toxinelor. Expertii spun ca este fals, ca anumite substante se absorb la niveluri exact si ca durata de timp in care ele se afla intr-o anumita zona intestinala nu influenteaza acest lucru. Totusi, exista persoane care coreleaza constipatia cu un miros abundent al transpiratiei sau eruptie de cosuri pe fata.

Acest peristaltism de care vorbeam este foarte important in actul defecatiei. Un intestin lenes sau un intestin „rasfatat” mereu cu laxative se va obisnui in hipofunctie si se va incapatana sa functioneze. Astfel, atunci cand constipatia e instalata de cateva zile, punerea din nou in miscare a anselor intestinale si peretilor intestinali e mai dificila, aceltia aflandu-se intr-un blocaj.
Evident, tratamentul oral cu pastile este comod si preferabil, chiar daca uneori, efectele secundare sunt dureroase si puturoase. Insa trebuie avuta mare grija pentru a nu transforma acest tip de tratament in obicei. Laxativul este o solutie de moment, ea trateaza efectul, nu si cauza.
De aceea, insist, tratamentul constipatiei se incepe medicamentos, cu laxative orale, dar se continua printr-un regim alimentar bogat in fibre alimentare.

Un alt aspect al reusitei inlaturarii constipatiei este regularitatea meselor si crearea reflexelor. Este important sa ne invatam organismul si sistemul digestiv sa fie pregatit aproximativ la aceleasi intervale orare pentru aceleasi obiceiuri fiziologice, cum ar fi hrana si evacuarea ei.

Recomand dimineata un mic-dejun format din fructe si o cafea. Fructele contin fibre vegetale, care favorizeaza digestia si peristaltismul, si zahar, care da energie din zorii zilei. Iar cafeaua fiind un volum de lichid fierbinte in stomac are efect laxativ, atat din punct de vedere fizic, cat si chimic. Se poate forma un tip de reflex pavlovian, ca la mirosul cafelei senzatia de defecatie sa se instaleze prompt.
Acestea sunt impulsuri dictate de mintea noastra, care poate fi pacalita in sensul dorit de noi, cu putin tact si ceva perseverenta.
De aceea, cei care sustin ca tigara de dimineata ii trimite la toaleta au mare dreptate. Teoria lor se bazeaza, pe de o parte, pe efectele usor laxative ale nicotinei si, pe de alta parte, pe crearea acestui reflex de care spuneam.

Simptome:

  1. Mai putine scaune decat de obicei
  2. Necesitatea de inhibare a actului defecatie
  3. Durere la defecatie
  4. Scaun uscat si intarit, in cantitati mici, ca boabele mazare
  5. Senzatia de evacuare incompleta a continutului intestinal

Cauze:

  1. Lipsa de lichide
  2. Lipsa de aport alimentar de fibre vegetale
  3. Inactivitate
  4. Stres
  5. Ignorarea nevoii de a merge la toaleta

O constipatie fiziologica este constipatia de calatorie. Ea se instaleaza atunci cand persoana schimba mediul inconjurator, ceea ce se presupune a fi insotit de un stres auxiliar si activitati care o implica in alte directii. Insa, acest tip de constipatie se vindeca de la sine intr-o perioada de 3-5 zile. Se recomanda pe aceasta durata un consum ridicat de iaurturi, legume si fructe pentru a stimula digestia si evacuarea pe cale alimentara.

Dar, de multe ori constipatia se coreleaza cu statusul psihic al pacientului. De aceea, frecventa ei creste o data cu varsta, explicatia specialistilor fiind aceea ca oamenii, pe masura ce trece timpul, sunt din ce in ce mai preocupati de „sanatatea lor”, incercand sa depisteze orice fel de problema, pe unele din ele transformandu-le in realitate doar printr-o atentie excesiva acordata lor.
Nu uitati, vorbim de reflexe necastigate, de instincte umane cu care ne nastem. Atata timp cat nu fortam lucrurile si lasam totul sa decurga in mod natural, natura insasi e cea care va lucra pentru noi.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 16 februarie, 2012, 0:58

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *