Prima Pagina » Sanatate A-Z » Psihiatrie » Psihoza Presenila

Psihoza Presenila

Dupa simptomatologia clinica predominanta, acestea se manifesta sub doua aspecte:

Melancolia de involutie. Tabloul clinic este caracterizat printr-o stare depresiva, anxietate cu idei delirante de tip “sindrom Cotard”: idei de imortalitate, enormitate si negatie, agitatie psihomotorie ocazionata de halucinatii auditive, iluzii verbale. Preocupati de sanatatea lor organica, bolnavii ajung la delirul ipohondrie. Boala evolueaza spre cronicizare si exitusul poate surveni prin sinucidere ori prin boli mteicuTetvte.

Trebuie sa se acorde o supraveghere si o atentie deosebite acestor bolnavi, atat din punctul de vedere al alimentatiei, cat si al tentativelor de sinucidere.

Psihozele paranoide presenile sunt mai frecvente la femei in perioada de menopauza. Treptat apar idei delirante, de prejudiciu moral sau material, care suvin pe un fond anxios, de neincredere, banuieli. Alteori apar idei delirante cu tema de persecutie sau de gelozie, delirul este alimentat uneori de iluzii sau halucinatii cu caracter negativ. Rareori, in cazurile de deficit intelectual mai avansat, apar si idei de marire, de supraestimare. Evolutia este indelungata, prognosticul rezervat, boala evoluind spre dementa – se cronici-zeaza sau rereori se amelioreaza sub tratament.

O forma mai rar intalnita la varsta presenila este catatonia tardiva, care se instaleaza rapid si evolueaza fatal spre exitus. Bolnavii devin autisti, anxiosi, cu mimica stereotipa, negativisti, au preocupari ipohondrice – uneori traverseaza stari confuzionale. Prin faptul ca nu se hranesc, prin tulburari de metabolism si cresterea produselor autotoxice, acesti bolnavi nu rezista mai mult de un an si mor.

Asistenta bolnavilor cu psihoze presenile incepe din familie, care, in cele din urma trebuie sa ceara ajutorul medical de specialitate, pentru instituirea unui tratament curativ. Chimioterapia asociata cu terapia electroconvulsivanta in melancolia de involutie da cele mai bune rezultate. Se asigura paralel o buna functionalitate renala, cardiaca, hepatica, cu un regim alimentar bogat in vitamine, mai sarac in substante azotoase.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 22 februarie, 2013, 11:24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *