Prima Pagina » Sanatate A-Z » Psihiatrie » Psihoza Senila

Psihoza Senila

Dupa 60 – 65 de ani, psihozele senile pot aparea sub forma unor psihoze degenerative. Cele mai cunoscute, cu care venim in contact, atat in spital, azile de batrani, cat si in familie, sunt:

Boala Alzheimer incepe dupa 60 de ani, debuteaza prin tulburari de memorie, de atentie, dezorientare. Mai frecventa la femei decat la barbati, cu scaderea functiilor intelectuale. Fenomenele de focar se asociaza totdeauna, manifestandu-se prin afazie, apraxie, agnozie sau accese epileptice. Boala evolueaza cronic si bolnavii mor in 5 – 6 ani prin gatism, afazie.

Boala Pick debuteaza mai devreme decat boala Alzheimer. Simptomele se pot rezuma la: tulburari de memorie, pierderea initiativei, bolnavii nu mai recunosc denumirile obiectelor, repeta mereu aceleasi fraze, aceleasi cuvinte, uneori ininteligibile, nu mai sunt capabili sa se conduca in actiuni simple, nu pot aprinde, un chibrit, nu pot desface un stilou sa scrie etc., sunt perplecsi, reactioneaza egal la evenimente diferite.

Dementa senila, cea mai cunoscuta psihoza senila, se caracterizeaza prin scaderea progresiva si globala a functiilor psihice. Pe acest fond pot aparea halucinatii, delir, confabulatii.

Tratamentul profilactic consta intr-o viata ordonata, cu regim alimentar echilibrat, fara exces de condimente, alcool, cafea, viata cat mai mult in aer liber.

Agitatia psihomotorie, ideile delirante se combat in spitalele de psihiatrie prin neuroleptice in doze mici, avand in vedere fragilitatea vasculara la aceasta varsta. Pacientii vor fi hraniti, vitaminizati; li se va pastra o riguroasa igiena corporala si a patului; vor fi feriti de boli intercurente. Supravegherea indeaproape de catre familie si personalul medical auxiliar urmareste comportarea batranilor, care pot da foc din neatentie sau impinsi de halucinatii, idei delirante sau din cauza neintelegeri pericolului.

Dementii in general si dementii senili in special pun probleme medico-legale si de responsabilitate redusa sau nula si de aceea trebuie tutelati.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 22 februarie, 2013, 11:28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *