Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Psoriazis familial

Psoriazis familial

Psoriazis care apare la membrii aceleiasi familii, element important de precizare diagnostica. Psoriaziul cunoaste trei forme de manifestare: forma uscata sau vulgara, forma pustuloasa si forma antropatica. Cazurile de psoriazis pustulos generalizat reprezinta o urgenta vitala, deoarece corpul bolnavului este acoperit de pustule, functia de bariera a pielii fiind compromisa. Forma antropatica este mutilanta si anchilozanta. Bolnavul nu mai poate misca mainile din cauza ca ii sunt afectate articulatiile.

Psoriazisul este provocat de scurtarea timpului de diferentiere a celulelor. Din aceasta cauza, celulele se acumuleaza in stratul superficial al pielii (cornos), formand cojile (scuamele).

Psoriazisul are un determinism clar genetic. De aceea a fost numit si psoriazisul familial, care in functie de varsta aparitiei se prezinta ca: psoriazisul copilariei (care se instaleaza pana la pubertate) si psoriaziul care debuteaza dupa 30 de ani. In cazurile de psoriazis care apar pana la pubertate se inregistreaza ameliorari notabile. Psoriazisul sporadic are la baza factori declansatori care produc puseele, respectiv alcoolul, anumite medicamente (saruri de litiu, propanolol, prednison), depresia psihica, cauze hormonale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 2 februarie, 2012, 8:06

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *