Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Psoriazis Gutat

Psoriazis Gutat

Psoriazis GutatPsoriazisul Gutat este o forma clinica a psoriazisului vulgar, caracte­rizata prin leziuni eritemato-scuamoase de di­mensiuni mici, punctiforme, aparute de obicei in pusee eruptive.

Este mai frecventa la copii si tineri, si se considera ca are drept factor de­clansator o infectie cu streptococ β-hemolitic.

Denumirea provine din lb. franceza („gouttes“ = picatura). Apare de obicei la primele episoa­de de boala si raspunde favorabil la asocierea de antibiotice macrolide (aproximativ 10 zile).

Diagnosticul formelor tipice de psoriasis este simplu, insa este mult mai dificil de depistat psoriazisul atipic; acesta poate lua forma unei eruptii.

Leziunile mici, rotunde, scuamoase sunt tipice pentru psoriazisul gutat. Acestea sunt cel mai frecvent intalnite la pacientii tineri (copii sau adolescenti). Aceste tip de psoriazis se prezinta sub forma unor puncte mici rosii si scuamoase (in locul placilor ingrosate), care seamana cu picaturile de apa imprastiate pe suprafata corpului.

Debutul acestei forme este adesea sever si urmeaza, de obicei, o infectie streptococica de tipul rinofaringitei, faringitei sau amigdalitei. Acest tip de psoriasis tinde sa remita spontan dupa cateva saptamani. Poate reaparea fie sub aceeasi forma, fie sub forma de psoriasis tipic.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 30 august, 2011, 12:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *