Prima Pagina » Sanatate A-Z » Sexologie » Pubertatea Intarziata (Tardiva)

Pubertatea Intarziata (Tardiva)

Pubertatea Intarziata (Tardiva)

Pubertatea intarziata se defineste ca fiind absenta declansarii pubertatii si aparitiei caracterelor sexuale secundare pana la varsta de 14 ani la baieti si 13 ani la fete.

Forma constitutionala este de obicei familiala si apare mai frecvent la baieti, se caracterizeaza prin debut spontan dar tardiv, uneori dupa 16 ani, al pubertatii, asociat cu intarzierea cresterii. Toate formele de hipogonadism hipogonadotrop si hipergonadotrop prepubertar se vor manifesta clinic cu pubertate intarziata si vor trebui incluse in diagnosticul diferential. Statura mica si varsta osoasa pot sa constituie elemente orientative: in forma constitutionala, VO este intotdeauna intarziata fata de cea cronologica, fiind corespunzatoare varstei taliei, cu o rata a cresterii corespunzatoare VO. Atat adrenarha cat si gonadarha (secretia de hormoni sexuali de la nivel gonadal) sunt absente.

In hipogonadismul hipogonadotrop, inaltimea este de obicei normala, la fel si varsta osoasa lipseste insa saltul pubertar. Adrenarha poate debuta la varsta normala a pubertatii dar lipseste gonadarha.

Determinarea gonadotropilor, a estradiolului si testosteronului ne ajuta in diagnosticul hipogonadismului hipergonadotrop (LH, FSH vor fi crescuti iar estradiol si testoseronul scazuti) dar nu poate diferentia forma constitutionala de pubertate intarziata de hipogonadismul hipogonadotrop (in ambele atat gonadotropii cat si steroizii sexuali vor avea valori reduse). Numai urmarirea periodica poate face in final distinctia intre aceste entitati iar uneori tratamentul se impune inaintea stabilirii etiologiei. Dozarea PRL, a hormonilor tiroidieni, imagistica regiunii hipofizare, hipotalamice sau a gonadelor trebuie efectuate in vederea excluderii unor cauze organice. Boli cronice renale, hepatice, administrarea de medicamente, iradierea, anorexia nervosa sau obezitatea patologica trebuie luate in considerare inainte de incadrarea in forma constitutionala, care astfel reprezinta de fapt un diagnostic de excludere.

Tratamentul se indica de obicei dupa varsta de 14 ani, in primul rand in cazurile in care exista o anxietate marcata legata de intarzierea pubertara; alti recomanda doar urmarirea periodica si reasigurarea familiei si a pacientilor de absenta unei cauze organice.

La baieti se poate indica testosteron enantat (Testoviron) 50 mg/luna timp de 3-6 luni si reevaluare dupa 6 luni de pauza. In forma constitutionala volumul testicular creste, la fel si testosteronul plasmatic si apar restul caracterelor sexuale secundare care progreseaza apoi normal.

La fete o cura de 3-6 luni de etinilestradiol 5 mcg/zi sau estrogeni conjugati 0,3 mg/zi poate induce o dezvoltare a glandelor mamare fara sa determine aparitia menarhei.

Atat la baieti cat si la fete absenta progresiei caracterelor pubertare la intreruperea medicatiei (se pot administra doua cure) sau dupa atingerea varstei de 18 ani sunt foarte sugestive pentru hipogonadismul hipogonadotrop.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 martie, 2013, 11:28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *