Prima Pagina » Sanatate A-Z » Sexologie » Pubertatea Normala

Pubertatea Normala

Pubertatea Normala

Stim ca la varsta adolescentei are loc maturizarea cognitiva, psiho-sociala si biologica a unui individ. Cele mai evidente transformari biologice in aceasta perioada sunt reprezentate de cresterea staturala si aparitia caracterelor sexuale secundare. Totodata au loc si schimbari ale compozitiei corporale, dobandirea capacitatii de reproducere, modificarile mineralizarii si marimii oaselor, ale sistemului cardio-vascular.

In timpul perioadei embrio-fetale, axul hipotalamo-hipofizo-gonadal este activat dar dupa nastere, gonadotropii hipofizari scad si raman inhibati pana la pubertate. Aceasta supresie se realizeaza la nivel SNC prin inhibitia tonica a generatorului de pulsatii a GnRH, aflat in nucleul arcuat al hipotalamusului. Glanda hipofiza isi mentine sensibilitatea pe toata aceasta perioada la GnRH. Mecanismul inhibitor intrinsec al SNC, raspunzator de blocarea prepubertara a generatorului de pulsatii GnRH, se realizeaza in primul rand prin acidul gamma-amino-butiric (GABA) dar si de mecanisme dopaminergice, serotoninergice, opioide. Pubertatea coincide cu dezinhibarea secretiei pulsatile a GnRH tradusa in primele faze in cresterea LH la baieti noaptea iar la fete in aparitia unei secretii ciclice de LH si FSH.

Pe langa hipotalamus exista si alte structuri neurale ce sunt implicate in aparitia pubertatii iar leptina (sintetizata si secretata in adipocite) desi nu pare a avea un rol major in declansarea pubertatii, constituie o componenta necesara in dezvoltarea pubertara.

Exista descrise stadii caracteristice de dezvoltare pubertara, pentru fiecare sex, care prezinta o succesiune fiziologica, in limite cronologice largi. Intreaga perioada dureaza 4-5 ani, incepe la fete la varsta de 9-10 ani, iar la baieti intre 11 si 12 ani.

Pubertatea la fete

La fetite se monitorizeaza dezvoltarea sanilor (telarha) corespunzator stadiilor de dezvoltare pubertara elaborate de Tanner si Marshall: B1-B5, a pilozitatii pubiene (pubarha), si aparitia primei menstruatii (menarha).

Stadiile de dezvoltare a sanilor sunt:

 • Stadiul B1: Prepubertar.
 • Stadiul B2: Mugure mamar, usoara reliefare a mamelonului si tesutului mamar; largirea areolei.
 • Stadiul B3: Cresterea in continuare a mugurelui si areolei mamar, fara separarea neta a conturului lor.
 • Stadiul B4: Mamelonul si areola formeaza un al doilea relief deasupra tesutului mamar dezvoltat.
 • Stadiul B5, matur: Mamelonul este proiectat inainte, areola fiind retrasa in conturul tesutului mamar si mai dezvoltat.

Pentru parul pubian la sexul feminin avem urmatoarele stadii de dezvoltare:

 • Stadiul P1: Prepubertar, absenta parului pubian.
 • Stadiul P2: Fire rare, discret pigmentate, putin ondulate sau drepte la nivelul labilor mari
 • Stadiul P3: Fire mai dese, mai pigmentate si mai ondulate care se extind spre pubis.
 • Stadiul P4: Aspect caracteristic adultului dar fara extindere pe fata interna a coapselor.
 • Stadiul P5: Similar stadiului precedent dar distributie sub forma triunghiulara, orizontala.

Primul semn de pubertate la fete este telarha, urmata apoi de pubarha, concomitent cu dezvoltarea vulvei (orificiul vaginal devine orizontal, labiile cresc, se pigmenteaza discret, clitorisul devine erectil). Uterul, vaginul si ovarele cresc in paralel cu dezvoltarea caracterelor sexuale secundare iar menarha se instaleaza in medie la 2,6 ani de la debutul telarhei.

Varsta de debut a pubertatii la fete depinde de factori genetici si de mediu (inclusiv diversi disruptori endocrini). In ultimii ani s-a constatat o reducere a varstei de debut a pubertatii si deci si a menarhei probabil ca urmare a imbunatatirii conditiilor de viata si a starii de sanatate.

Pubertatea la baieti

La baieti se urmareste dezvoltarea testiculara prin determinarea volumului testicular cu ajutorul unui orhidometru (elipsoide confectionate din plastic sau lemn cu volum de la 1 la 25 ml), pilozitatea pubiana – Tanner P1-P5 si dezvolarea organelor genitale externe, stadiile Tanner G1-G5.

Stadiile de dezvoltare a parului pubian la baieti sunt:

 • Stadiul P1: Prepubertar, absenta parului pubian.
 • Stadiul P2: Fire rare, discret pigmentate, putin ondulate sau drepte la baza penisului,
 • Stadiul P3: Fire mai dese, mai pigmentate si mai ondulate care se extind spre pubis.
 • Stadiul P4: Aspect caracteristic adultului dar fara extindere pe fata interna a coapselor.
 • Stadiul P5: Similar stadiului precedent dar distributie sub forma triunghiulara, se extinde si pe fata interna a coapselor si pe linia alba spre ombilic.

Pentru dezvoltarea organelor genitale externe stadializarea este urmatoarea:

 • Stadiul G1: Prepubertar, penisul si scrotul similar ca dimensiuni cu cele ale copiilor mici.
 • Stadiul G2: Cresterea in volum a testiculelor (diametrul de 2 cm) si scrotului. Schimbarea texturii acestuia (mai ridata).
 • Stadiul G3: Marirea penisului (in primul rand in lungime). Cresterea in continuare a volumului testiculelor (diametrul > 3 cm) si a scrotului.
 • Stadiul G4: Cresterea penisului (in lungime si grosime), formarea glandului. Cresterea volumului testiculelor (diametrul > 4 cm), scrotul devine pigmentat si ridat.
 • Stadiul G5: OGE de tip adult, testicole cu diametrul > 5 cm.

La baieti primul semn de pubertate este cresterea in volum a testiculelor urmat apoi de aparitia pubarhei. Se dezvolta si prostata si veziculele seminale, apare ejacularea. Treptat apare pilozitatea axilara, tronculara, faciala si cresterea tonalitatii vocii.

La ambele sexe pe parcursul dezvoltarii caracterelor sexuale secundare apare si accelerarea cresterii staturale – saltul pubertar, la care contribuie axul GH-IGF1, hormonii tiroidieni si cei steroidieni gonadali.

La fete saltul pubertar incepe mai devreme si velocitatea maxima este atinsa odata cu menarha, in timp ce la baieti cresterea staturala pubertara incepe mai tarziu si se incheie cu aproximativ 2 ani dupa cea a fetelor. Estrogenii sunt principalii hormoni ce stimuleaza maturarea condrocitelor si osteoblastelor, determinand inchiderea cartilajelor de crestere la ambele sexe.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 martie, 2013, 10:56

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *