Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Purpura Alergica

Purpura Alergica

Purpura Alergica

Purpura Alergica (purpura Schonlein-Henoch sau purpura reumatismala). Este cel mai frecvent tip de purpura. Apare la copii si la tineri si se asociaza adesea cu alte fenomene alergice (urticarie, eritem, dureri articulare). Boala se datoreste unui factor alergic – in principal bacterian (infectii streptococice), in secundar medicamentos sau alimentar.

Patogenia alergica este sugerata de perioada de latenta (1-3 saptamani) dintre infectia streptococica initiala si aparitia purpurei. Este deci o vasculita de origine imuna, conflictul antigen – anticorp avand loc la nivelul peretelui vascular. In forma acuta – mai frecventa la copii – semnele de boala apar la 2 – 3 saptamani dupa o infectie faringiana, cu febraj purpura, hematurie, dureri articulare si abdominale. In forma cronica – mai frecventa la adulti – se intalnesc infectii cronice (bronsita, prostatita, tuberculoza pulmonara) si purpura care se repeta. Cu timpul, tabloul clinic se aseamana cu cel din lupusul eritematos diseminat.

Simptome

Simptomatologia generala consta in asocierea unei eruptii purpurice (petesii), localizata in special la membrele inferioare si cu deosebire in jurul genunchilor cu dureri si tumefactii articulare si dureri abdominale, varsaturi, colici si chiar hemoragii intestinale.

Boala debuteaza cu semne infectioase (febra, oboseala, astenie). De obicei lipsesc echimozele si hemoragiile. In forma obisnuita (purpura reumatismala Schonlein) sunt prezente manifestarile articulare si purpurice insotite de febra. Sindromul abdominal se intalneste numai in forma clinica descrisa de Henoch.

Diagnostic

Examenul de laborator arata in urina hematurie si in sange eozinofilie. “Semnul garoului” este uneori pozitiv, V.S.H. este crescuta iar trombocitele sunt normale. Evolutia este in general benigna, desi uneori mai pot aparea complicatii grave, ca ocluzia intestinala sau hemoragia gastrointestinala. Boala dureaza 8-l0 zile, dar recidivele sunt frecvente, mai ales daca la primul puseu bolnavul nu a respectat repausul la pat.

Tratament

Tratamentul consta in repaus la pat, administrarea antibioticelor adecvate infectiei initiale, cure scurte de Prednison (1 mg/kilocorp), terapie simtomatica (transfuzii, sedative) imunosupresive (Imuran, Endoxan); in formele rezistente se procedeaza la asanarea infectiilor de focar, identificarea alergenului si eliminarea lui.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 1 februarie, 2013, 13:36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *