Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Purpurele Vasculare Simptomatice

Purpurele Vasculare Simptomatice

In aceasta grupa sunt cuprinse purpurele vasculare secundare unor cauze: Purpura carentiala poate aparea in avitaminozele P, E, dar mai ales C. Avitaminoza C sau scorbutul se caracterizeaza prin tumefieri si hemoragii gingivale, hemoragii mucoase si hemoragii cutanate sub forma unor echimoze la nivelul regiunii poplitee. Boala este foarte rara. Pot aparea insa semne de hipovitaminoza uneori in cursul sarcinii si al perioadei de alaptare, in anaciditatea gastrica si enteritele cronice.

Se manifesta prin astenie pronuntata, epiastralgii si discrete hemoragii gingivale, mai ales primavara. Tratamentul consta in administrarea unor doze mari de vitamina C si intr-un regim bogat in aceasta vitamina.

Purpura endocrina poate aparea in, stari de hiperfoliculinie, in timpul tratamentelor cu cantitati mari de estrogeni si in hipersplenism.

Purpurele infectioase se datoresc fragilitatii vasculare, prin atingerea endoteliului vascular. Originea infectiilor este evidentiata de febra ridicata si starea generala alterata. Apar mai frecvent in septicemia meningococica, streptococica, endocardita lenta, febra tifoida, scarlatina. Tratamentul este etiologic. O forma speciala este sindromul Waterhouse-Friderichsen, care apare de obicei la copii, cu stare generala foarte grava, leziuni cutanate de tip echimotic si tablou de insuficienta suprarenala acuta. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice si corticoizi.

Purpure toxice apar in special ca urmare a administrarii unor medicamente (mercur, arsenic, sulfamide, saruri de aur, chinina) sau in unele boli cronice: insuficienta hepatica, uremie cronica. Unii autori considera purpurele prin bismut, aur si sulfamide ca fiind de natura alergica. Tot cu actiune toxico-capilara actioneaza si unii agenti fizici ca: frigul, caldura, razele ultraviolete.

Purpurele disglobulinemice se caracterizeaza prin modificari calitative sau cantitative ale proteinelor sanguine. Cele mai intalnite sunt: purpura hiperglobulmemica Waldestrom (cresterea gama-globulinelor), purpura macroglobulinemica si crioglobulinemica. Ultimele doua sunt datorite modificarilor de structura a proteinelor sanguine. Tulburarea apare in reticuloze maligne, ciroze hepatice, colagenoze etc. Tulburarile sunt de natura imunologica si se trateaza prin corticoterapie si imunosupresive.

Purpura senila apare la oameni in varsta, sub forma unor petesii la extremitatile inferioare, si este datorita fragilitatii si permeabilitatii capilare crescute.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 1 februarie, 2013, 13:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *