Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Radiusul (Radius)

Radiusul (Radius)

Radiusul (Radius)

Este un os lung, pereche si nesimetric situat inapoia cubitusului si prezinta o diafiza si doua epifize. Diafiza radiala are forma de prisma triunghiulara prezentand trei fete (anterioara, posterioara si laterala) si trei margini (anterioara, posterioara si mediala).

Fata anterioara a diafizei radiale este neteda, concava si se lateste distal. In cele doua treimi superioare se insera muschiul lungul flexor al policelui iar in treimea inferioara inferioara se insera muschiul patrat pronator. Pe ea se gaseste gaura nutritiva.

Fata posterioara a diafizei radiale este rotunjita in partea proximala unde se insera muschiul scurt supinator si plana in partea distala unde se insera muschii lungul abductor si scurtul extensor al policelui.

Fata laterala a diafizei radiale este de asemeni rotunjita si in partea ei mijlocie se insera muschiul rotund pronator, iar deasupra, fata laterala este in raport intim cu ramura profunda a  nervului radial.In portiunea distala aluneca tendoanele celor doi muschi radiali externi.

Marginea anterioara a diafizei radiale, da insertie muschiului flexor superficial al degetelor.

Marginea mediala a diafizei radiale sau interosoasa, este cea mai ascutita si da insertie pentru ligamentul interosos. Incepe in partea superioara la doua laturi de deget dedesubtul tuberozitatii bicipitale, si coboara inferior unde se bifurca, cuprinzand intre liniile de bifurcatie o suprafata articulara triunghiulara care face parte din articulatia radio-cubitala inferioara. Pe marginea mediala se prinde membrana interosoasa.

Marginea posterioara a diafizei radiale nu are importanta anatomica.

Epifiza proximala a radisului este formata dintr-o portiune cilindrica numita capul radiusului (caput radii), care este legat de corpul radiusului printr-o portiune mai stramta, numita colul radiusului (collum radii). La unirea colului radiusului cu corpul radiusului, in partea antero-interna se gaseste o proeminenta osoasa, ovalara, numita tuberozitatea bicipitala (tuberositas radii), pe care se insera tendonul muschiului biceps brahial. Capul radiusului are forma de cilindru prezentand o fata inferioara care se sudeaza cu restul osului, o fata superioara, articulara, care este scobita in centru ei si se numeste cupusoara radiala, care se articuleaza cu condilul humeral, si o circumferinta care se articuleaza cu scobitura radiala a cubitusului, formand articulatia radio-cubitala. Colul radiusului are o directie oblica in jos si inainte si face cu corpul osului un unghi obtuz deschis inafara.

Epifiza distala (inferioara) a radisului este mult mai voluminoasa decat extremitatea proximala, si are forma unui trunchi de piramida cu sase fete:

Fata superioara e extremitatii distale prezinta varful trunchiat al piramidei care face corp comun cu osul.

Fata inferioara a extremitatii distale reprezinta baza piramidei, este articulara si este impartita de catre o creasta antero-posterioara in doua portiuni: una externa triunghiulara, care se va articula cu scafoidul si alta interna, patrulatera care se va articula cu semilunarul. In partea externa a fetei inferioare se gaseste o puternica proeminenta osoasa care se numeste apofiza stiloida a radiusului (processus styloideus), care coboara mai jos decat apofiza stiloida a cubitusului, aspect important de retinut in cazul fracturilor acestor oase. Pe varful apofizei stiloide se insera ligamentul lateral extern a articulatiei pumnului iar la baza se insera tendonul muschiului lungul supinator (brahioradial).

Fata anterioara a extremitatii distale a radiusului este plana si suporta insertia muschiului patrat pronator.

Fata posterioara a extremitatii distale a radiusului este brazdata in intregime de doua santuri: unul interrn, mai larg prin care trece tendonul muschilor extensorului propriu al indexului si extensorul comun al degetelor, si un sant extern prin care trece tendonul muschiului lungul extensor al policelui.

Fata laterala a extremitatii distale a radiusului este separata de fata posterioara printr-o creasta proeminenta. Pe aceasta fata se gasesc doua santuri: unul intern prin care trec tendoanele celor doi muschi radiali externi si un sant extern prin care trec tendoanele muschilor lung abductor si scurt extensor al policelui.

Fata mediala a extremitatii distale prezinta in partea inferioara o fateta articulara, numita cavitatea sigmoida a radisului (incizura ulnaris) care se articuleaza cu capul cubitusului

Vascularizatie si inervatie: arterele radiusului provin din artera radiala iar nervii sunt ramuri din nervul median.

Palparea:

Se palpeaza 2/3 inferioare a fetei anterioare si a fetei externe a diafizei radiale. Marginea posterioara se poate palpa pana aproape de cap, mergand inapoia grupului de muschi a lungului supinator si a celor doi radiali externi. In portiunea superioara a marginii posterioare a diafizei radiale se gaseste muschiul scurt supinator. Din extremitatea proximala a radiusului se palpeaza circumferinta cupusoarei radiale numai dorsal si lateral si aceasta se face mai bine executand miscarile de pronatie si supinatie. Din extremitatea distala se poate palpa fata posterioara si fata postero-externa cu tuberculul lui Lister si apofiza stiloida. Apofiza stiloida a radisului se gaseste cu 4 mm mai jos decat apofiza stiloida a cubitusului.

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

  • extremitatea cea mai voluminoasa a radisului
  • marginea cea mai ascutita

Se aseaza inferior extremitatea cea mai voluminoasa a radisului. Marginea cea mai ascutita se pozitioneaza intern. Anterior se aseaza fata cea mai concava.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 10:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *