Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Ramurile Geneticii si Metodele de Cercetare Utilizate

Ramurile Geneticii si Metodele de Cercetare Utilizate

Genetica formala sau genetica clasica, studiaza legile ereditatii descoperite de GREGOR MENDEL (transmiterea in descendenta a caracterelor determinate de gene plasate pe cromozomi diferiti) si THOMAS HUNT MORGAN si colaboratorii sai (transmiterea in descendenta a caracterelor determinate de gene plasate pe aceiasi pereche de cromozomi).

In studiul mecanismelor ereditatii genetica a utilizat metode de lucru si baze de date oferite de alte stiinte. Din imbinarea acestora, au luat nastere numeroase ramuri ale geneticii, dintre care mentionam:

 • Citogenetica, care studiaza structurile celulare cu rol genetic.
 • Radiogenetica, studiaza efectele radiatiilor asupra bazei materiale a ereditatii.
 • Genetica moleculara, studiaza ereditatea la nivel molecular, biochimic.
 • Genetica populatiilor, studiaza structura genetica a organismelor vii, precum si factorii care modifica structura populatiilor.
 • Genetica ecologica, studiaza procesele de adaptare a populatiilor naturale la mediul lor de viata.
 • Genetica cantitativa, studiaza legitatea variabilitatii caracterelor, prin aplicarea metodelor matematice la studiul variabilitatii.
 • Genetica umana, cu rol major in prevenirea, combaterea si tratarea bolilor ereditare la om.

Genetica fiind o disciplina experimentala, dezvoltarea ei a fost conditionata de metodele si posibilitatile de cercetare proprii, dar si de altele specifice altor discipline, de care genetica se poate folosi pentru intelegerea si explicarea legitatilor si fenomenelor sale.

 Metoda genealogica, consta in inregistrarea si analiza datelor privind relatiile dintre indivizi intr-o succesiune de generatii. Prin utilizarea acestei metode se poate stabili modul de transmitere ereditara a caracterelor, precum si modul de manifestare.

Metoda hibridologica, consta in incrucisarea unor organisme cu ereditate diferita si analiza statistica-matematica a mostenirii caracterelor la urmasi. Prin intermediul ei se poate urmari modul de transmitere ereditara a caracterelor, a actiunii genelor si a grupelor de linkage ale acestora s.a. Cu ajutorul acestei metode au fost descoperite primele legi ale ereditatii de catre G. MENDEL si T.H. MORGAN.

Metoda biometrica, consta in studierea diferitelor caracteristici cantitative si stabilirea corelatiilor dintre diferite caractere. Aceasta metoda ofera informatii asupra variabilitatii diferitelor caractere si corelatiilor existente intre ele, gradul de mentinere si imbunatatirea caracterelor si a insusirilor obtinute prin selectie s.a.

Metoda citogenetica, este utilizata pentru studiul structurilor celulare cu rol genetic, cu ajutorul aparaturii de laborator specifice (microscoape, tehnici cromatografice, difractie cu raze X s.a.).

Cu ajutorul ei s-au studiat caracteristicile cromozomilor si a altor structuri cu rol genetic.

Metoda radiatiilor, permite utilizarea diferitelor tipuri de radiatii pentru modificarea ereditatii organismelor.

Metode biochimice si biofizice, contribuie la cunoasterea structurii materialului genetic la nivel molecular.

Materialul genetic utilizat, in general pentru studiile de genetica clasica trebuie sa prezinte urmatoarele particularitati:

 • sa aiba caractere bine conturate, usor de urmarit (markeri genetici);
 • sa aiba ciclul scurt de dezvoltare;
 • sa permita obtinerea unui numar mare de descendenti;
 • sa posede un numar relativ mic de cromozomi;
 • sa fie acceptabil la actiunea factorilor mutageni;
 • sa nu fie foarte scump si sa fie relativ usor de intretinut.

Ca teste genetice ce indeplinesc conditiile de mai sus, se poate utiliza: Drosophila, Neurospora, Escherichia, diferite virusuri, mai ales fagi, porumbul, bobul s.a.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 20 decembrie, 2012, 15:06

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *