Prima Pagina » Medicamente » Medicamente R » Ranitidina

Ranitidina

Prospect

Proprietati fizico-chimice:

Ranitidina este un compus amino-alchil furon substituit, care spre deosebire de cimetidina nu contine imidazolic. Are nucleu furanic.

Proprietati farmacocinetice:

Ranitidina are o absorbtie buna, realizand concentratii plasmatice maxime la 1-3 ore de la administrare; excretia urinara 70% in 24 ore, netransformata, traverseaza placenta si trece in laptele matern. Timpul de injumatatire este de 2 ore. In conditiile administrarii orale, biodisponibilitatea medie a ranitidinei este de 52% si epurarea se face mai ales pe cale renala. Epurarea este mai incetinita la batrani si la uremici.

Proprietati farmacodinamice:

Ranitidina este un blocant histaminergic cu proprietati asemanatoare cimetidinei. Are o potenta de 4-10 ori mai mare: 300 mg ranitidina reduce secretia gastrica acida pe 24 de ore cu 75% fata de o reducere cu 50% realizata de 800 mg cimetidina.

Numeroase cercethari au pus in evidenta faptul ca ranitidina cu o posologie de 300 mg/zi in 2 prize are o eficacitate clinica echivalenta cu 1 g/zi cimetidina in 4 prize/zi in tratamentul ulcerului duodenal, dupa 4-8 saptamani de tratament.

Dozele care reduc debitul acid bazal in sindromul Zollinger – Ellison sunt de 500 mg ranitidina si 1,9 g cimetidina.

Concentratiile plasmatice corespunzatoare dozelor care reduc cu 50% secretia gastrica acida sunt de 0,1 ug/ml pentru ranitidina si 0,78 ug/100ml pentru cimetidina.

Proprietati farmacoterapeutice:

In conditiile folosirii terapeutice, efectul ranitidinei este ceva mai intens si mai prelungit decat al cimetidinei (se mentine 8-10 ore), deoarece dozele de ranitidina recomandate sunt mai mari decat cele echivalente cu cimetidina.

Proprietati farmacotoxicologice:

Ranitidina este mai bine suportata decat cimetidina. Provoaca o parte din efectele nedorite semnalate pentru aceasta, dar nu ginecomastie si confuzie. Reactiile adverse sunt similare cu ale cimetidinei, dar de intensitate mai mica si frecventa mai redusa. Discraziile sanguine (leucopenie, trombopenie) sunt mai rare; hepatita insotita sau nu de icter cu cresterea transaminazelor serice este reversibila; efectele endocrine antiandronice ( amenoree, ginecomastie, tulburari de comportament sexual) sunt slabe deoarece afinitatea pentru receptorii androgeni este mica. Prezinta riscuri mai mici la batrani. Nu inhiba metabolizarea altor medicamente, posibil warfarinei (si a altor anticoagulante cumarinice).

In general, efectele adverse sunt mai putine si mai reduse calitativ decat ale antihistaminicelor. In insuficienta renala si ciroza hepatica se reduce doza la jumatate.

Mod de administrare:

Ranitidina se administreaza oral cate 150 mg de 2 ori/zi, sau 300 mg la culcare pentru tratamentul ulcerului evolutiv.

Durata tratamentului este in mod obisnuit de 4 saptamani, putand fi prelungit in functie de evolutia bolii pana al 6 saptamani.

In esofagita de reflux se administreaza oral cate 150 mg de 2 ori/zi timp de 8 saptamani.

Tratamentul de intretinere in ulcerul gastric si duodenal este de 150 mg seara.

In sindromul Zollinger – Ellison, doza recomandata este de 150 mg de 3-4 ori/zi si poate creste pana la 300 mg de 3-4 ori/zi.

Exista si preparate pentru injectii sau perfuzii intravenoase:

– injectabil: intramuscular sau intravenos – 1 fiola (80mg) de 4 ori/zi (6 ore interval)

Conditionare:

 • GERTOCALM, ULTIDIN – comprimate a cate 300 mg;
 • ULCORAN – capsule 150 mg;
 • ZANTAC – comprimate a 150 mg, – fiole 50 mg/2ml;
 • LUMAREN – solutie injectabila – 25 mg/ml.

Pret:

Ranitidina 20 comprimate este disponibil in farmacii la un pret mediu de 7 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 7 noiembrie, 2011, 12:31

3 Discutii la Ranitidina

 1. Elisa 06/08/2012 at 15:58

  Buna ziua! Va rog f mult sa-mi spuneti daca o sa iau ranitidina o sa imi amelioreze cat de cat starile de lesin (sfarseala)din capul pieptului pe care le am cam de 2 saptamni capatate in urma unor suparari,stres,mancat cu “noduri” nu normal…de suparare?Credeti ca imi ajuta un pic sau poate puteti sa-mi dati un sfat ce asi putea sa iau pt ca aceste stari imi creeaza stari de panica,fiind o senzatie destul de neplacuta.Mii de multumiri!

  Răspunde
 2. cauc marcela 13/02/2012 at 14:30

  ranitidina este un antibiotic

  Răspunde
  • DoctorFrog 13/02/2012 at 14:39

   Nu, ranitidina nu este un antibiotic, este un antiulceros, aceasta substanta reduce aciditatea gstrica. Face parte din grupa medicamentelor pentru tratamentul ulcerului gastro-duodenal si bolii de reflux gastro-esofagian. Este indicata in:
   – ulcer gastro-duodenal activ;
   – profilaxia recaderilor ulcerului duodenal;
   – esofagita de reflux;
   – sindrom Zollinger-Ellison;
   – tratamentul profilactic al hemoragiilor gastro-duodenale la bolnavii cu risc de ulcer de stres (arsuri, traumatisme craniene, politraumatisme, transplant renal)

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *