Prima Pagina » Simptome » Simptome R » Rash

Rash

Simptom

Definitie:

Rash-ul este o eruptie cutanata de scurta durata, care se caracterizeaza tipic prin inrosire, fie sub forma de pete discrete rosii fie o inrosire generalizata care poate fi acompaniata sau nu de prurit.

Rash-ul survine in cursul unei boli febrile, fie ca este un rash de origine infectioasa (virala, de exemplu), fie rash de origine parazitara, sau in cursul unei intoxicatii medicamentoase.

Cauze:

  • Infectii fungice: tricofitie superficiala, tricofitie infiltrativa-purulenta, candidoza, criptococoza, aspergiloza, si histoplasmoza.
  • Infectii virale: herpes simplex tip I si II, herpes zoster provoaca varicela si zona zoster,
  • HIV determina multe tipuri de eruptii cutanate, reactii nespecifice virale, precum si eruptii cutanate asociate infectiei, virusul Epstein-Barr este asociat cu mai multe tipuri de eruptii cutanate, cel mai frecvent cu mononucleoza infectioasa. Multe alte virusuri, inclusiv parvovirus si coxsackievirus.
  • Infectii bacteriene: infectiile stafilococice ale pielii si tesuturilor moi, sunt extrem de frecvente si pot provoca mai multe tipuri de erupti cutanate, inclusiv foliculita, abcese, furuncule, impetigo, celulita, sindromul pielii oparite stafilococice, si infectii ale plagilor chirurgicale.
  • Infectia cu streptococ poate provoca amigdalita streptococica, scarlatina, celulita, fasciita necrozanta, si alte infectii ale pielii.
  • Pseudomonas poate provoca diverse probleme ale pielii, inclusiv decolorarea verde a unghiilor, foliculita, infectii ale plagilor chirurgicale, si infectii ale piciorului ca urmare a unui traumatism dat de incaltamintea prea stramta.
  • Diversi paraziti: Scabia – raie, infestare extrem de contagioasa, este o infestare superficiala a pielii cu un parazit microscopic. Infestarea cu paduchi poate provoca diferite tipuri de eruptii cutanate insotite de mancarimi in zonele afectate, cum ar fi pielea capului si la ceafa.
  • Cauze de natura neinfectioasa: alergiile medicamentoase, sulf, penicilina, fenitoina, fenobarbitalul, si multe altele.
  • Dermatita alergica de contact provocata de expuneri repetate la nichel, neomicina, cobalt, parfum, adezivi, latex, cauciuc, coloranti. In general, orice produs poate determina aparitia unei dermatite alergice.
  • Boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, tiroidita Hashimoto, sclerodermia, si alte afectiuni, in care sistemul imunitar poate fi hiperactiv, cauzand eruptii cutanate. Amiloidoza si sarcoidoza pot provoca simptome insotite de aparitia eruptiilor cutanate.

 Aceasta lista poate fi incompleta, este foarte probabil sa existe si alte cauze posibile care pot sta la baza aparitiei simptomelor dvs. Informati intotdeauna medicul dumneavoastra despre orice medicament sau tratament pe care il urmati, inclusiv prescriptii medicale (retete), suplimente, tratamente pe baza de plante sau tratamente alternative.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *