Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Raspunsul Imun al Gazdei la Infectia cu H. pylori

Raspunsul Imun al Gazdei la Infectia cu H. pylori

Raspunsul Imun al Gazdei la Infectia cu H. pyloriInfectia cu H. pylori determina din partea gazdei un raspuns imun (RI) local si sistemic, care pare sa fie mai puternic in cazul formelor cocoide. Nu se reuseste insa eliminarea infectiei, iar citokinele secretate determina accentuarea leziunilor locale si prezinta efecte sistemice nefavorabile. Motivul pentru care bacteria nu poate fi eliminata de catre sistemul imun al gazdei nu a fost inca precizat. Este incriminata localizarea infectiei intr-un loc greu accesibil celulelor sistemului imun – stratul profund de mucus gastric sau, dupa unii autori, mediul intracelular. De asemenea, s-a observat ca H. pylori induce expresia CD95L in celulele sistemului imun, provocandu-le apoptoza.

Raspunsul imun local:

RI local se manifesta prin infiltratul inflamator important, cu caractere diferite in functie de momentul infectiei, precum si prin numeroase citokine secretate la nivelul focarului infectios. RI acut este cu PMN, activate de factorii chemotactici produsi de H. pylori (NAP – neutrophile activating proteine) sau de celulele sistemului imun (IL8), cu initierea reactiilor oxidative si activarea mieloperoxidazelor. Infiltratul inflamator este localizat initial in lamina propria, de unde contribuie la distrugerea epiteliului gastric.

Intr-un interval variabil de la o luna la un an, infectia se cronicizeaza, iar infiltratul inflamator devine bogat in mononucleare (limfocite T si B, monocite, plasmocite). Are loc activarea acestor celule, cu sinteza si eliberarea unui numar mare de mediatori ai inflamatiei.

Sunt activate mai multe sisteme enzimatice locale, dintre care cele mai importante sunt:

  • COX2 – cu puternice efecte proinflamatorii locale si rol important in carcinogeneza;
  • NOSi – care activeaza suplimentar celulele sistemului imun, genereaza radicali liberi, are rol proapoptotic si procarcinogen.

Raspunsul imun sistemic:

RI sistemic se traduce prin aparitia Ac orientati impotriva Ag majore ale bacteriei (cagA, vacA), precum si printr-un status proinflamator generalizat determinat de actiunile periferice ale citokinelor eliberate la nivelul mucoasei gastrice. RI este coordonat de limfocitele  Th1 si este predominant umoral, ceea ce face ca sinteza de Ac sa predomine asupra activarii limfocitelor T. Ca urmare, cresc foarte mult IgG sistemice si IgA locale, in timp ce in sangele periferic se inregistreaza o scadere a  limfocitelor CD3+, CD4+ si a raportului CD4+/CD8+. Similitudinea unor Ag bacteriene cu cele proprii determina un RI cu autoanticorpi. La pacientii cu infectie cronica cu H. pylori au fost detectati Ac anti hsp 60 si anti Lex, iar la un model animal s-au pus in evidenta Ac anti H+/K+ ATP-aza. Aparitia autoanticorpilor este de natura sa favorizeze dezvoltarea gastritei atrofice si evolutia spre cancer gastric.

La nivelul focarului infectios sunt sintetizati numerosi factori care vor realiza un cumul de efecte sistemice:

  • IL6, IL8 duc la activarea sistemica a PMN, monocitelor si celulelor endoteliale, (dar si la accentuarea inflamatiei parietale si ulceratiei locale);
  • creste activitatea celulelor NK periferice, datorita cresterii IL si IFN;
  • IL12 si TNFα, produc activarea PMN, monocitelor si limfocitelor, rezultand cresteri suplimentare ale IL8, IL6 si IFNγ
  • TNFα, IL8, IFNγ etc. duc la cresterea numarului de PMN si monocite in sangele periferic;
  • NO seric este mai mare la cei cu H. pylori decat la normali, si este semnificativ statistic mai mare la cei cu ulcer fata de cei cu gastrita cronica.

Prezenta tuturor acestor efecte demonstreaza ca in infectia cronica cu H. pylori, RI al gazdei nu numai ca nu reuseste eradicarea sau stoparea evolutiei infectiei, dar contribuie esential la aparitia modificarilor morfopatologice si fiziopatologice locale si generale. Astfel se explica cum un agent infectios predominant extracelular, care de obicei nu depaseste bariera mucoasei gastrice poate produce efecte locale si sistemice atat de importante.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 12 noiembrie, 2012, 16:24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *