Prima Pagina » Sanatate A-Z » Alergologie » Reactii Adverse Medicamentoase Alergice

Reactii Adverse Medicamentoase Alergice

Reactii Adverse Medicamentoase Alergice

Reactiile adverse medicamentoase alergice pot fi clasificate dupa debutul evenimentului in: acuta  (imediata) apare in 60 minute si se manifesta prin  prurit, urticarie, angioedem, anafilaxie. Subacuta, apare dupa  1-24 ore sau accelerata 1-72 ore se manifesta prin prurit, urticarie, angioedem tardiv, la mai mult de tip boala serului.

Reactiile adverse medicamentoase alergice constituie  6-10% din totalul reactiilor adverse medicamentoase. Majoritatea RAM nu au mecanism imunologic – nu sunt alergice. Un risc de RAM alergica este posibil la aproximativ 1-3% pentru majoritatea medicamentelor. Un numar de aproximativ 5% din adulti pot fi alergici la unul sau mai multe medicamente. Totusi 15% considera gresit sau au fost evaluati eronat ca alergici la unul sau mai multe medicamente. La anumite momente se impune confirmarea sau infirmarea alergiei medicamentoase daca medicamentul este necesar pentru urmarea unui tratament si daca nu exista alternative sigure.

Desi multi pacienti cu APP de RAM la anumite medicamente le pot tolera ulterior, consecintele pot fi grave daca pacientul este cu adevarat alergic. Suspiciunea de hipersensibilitate medicamentoasa trebuie evaluata cu mare precautie. Reactiile alergice apar numai la un procent mic de pacienti tratati si nu pot fi prezise din studii la animal. Manifestarile clinice observate nu sugereaza actiuni farmacologice cunoscute ale medicamentului.

In absenta expunerii anterioare la medicament, simptomele alergice apar rareori inainte de o saptamana de tratament continuu. Dupa sensibilizare, chiar cu ani anterior, reactia se poate dezvolta foarte rapid la reexpunerea la medicamentul respectiv. Relatia temporala este deseori o informatie esentiala in a determina medicamentul care trebuie considerat mai probabil ca agent cauzator al reactiei de hipersensubilitate medicamentoasa suspectata.

Reactiile de hipersensibilitate la medicamente pot fi similare altor reactii alergice cunoscute: anafilaxie, urticarie, astmul si reactiile de tip boala serului. Cu toate acestea, o serie de eruptii cutanate (in special exantemele), febra, infiltratele pulmonare cu eozinofile, hepatita, nefrita interstitiala acuta si sindromul lupic pot fi atribuite hipersensibilitatii medicamentoase. Eozinofilia poate fi sugestiva, daca este prezenta. Rareori, anticorpii specifici fata de medicament sau limfocitele T pot fi identificate ca reactionand cu medicamentul suspectat sau cu un metabolit medicamentos relevant.

Ca si alte reactii adverse medicamentoase, in general, reactiile adverse alergice se remit in cateva zile de la intreruperea tratamentului medicamentos cauzator.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:32

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *