Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Digestiv » Rectul Descriere si raporturi topografice

Rectul Descriere si raporturi topografice

Rectul constituie ultima parte a intestinului gros, intinzandu-se de la nivelul vertebrei S3 (loc unde se termina colonul sigmoid) si pana la anus. Datorita statiunii bipede a omului, rectul a capatat o serie de curburi: flexura sacrala – o curbura cu concavitatea anterior a segmentului pelvin; flexura perineala – curbura cu concavitatea orientata posterior. Pe langa aceste doua curburi in plan sagital, mai exista si curburi laterale sau in plan frontal, doua in stanga si una in dreapta. Lungimea rectului variaza intre 15-19 cm.

Segmentul pelvin al rectului este impartita in functie de raportul cu peritoneul in: portiune peritoneala si subperitoneala. De pe suprafata rectului, peritoneul se reflecta pe vezica urinara, la barbat, sau pe formixul vaginei si fata intestinala a vaginei, la femeie, formand fundul de sac Douglas. In aceasta excavatie coboara ansele intestinale.

Tesutul conjuctiv lax din jurul rectului se numeste periproctium si paraproctium si acesta permite modificarile de volum ale ampulei rectale. Aceata zona este una extrem de sensibila la fenomenele inflamatorii ale rectului, dand manifestari diverse.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 31 octombrie, 2011, 14:58

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *