Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Regim alimentar in hepatita

Regim alimentar in hepatita

Regim Alimentar In Hepatita

Bolnavii de hepatita cronica sau acuta si de alte afectiuni ale ficatului necesita regimuri alimentare speciale, create pentru fiecare pacient in parte pentru a preveni complicatiile hepatitei si malnutritia. Odata ce sunt diagnosticati cu hepatita, pentru majoritatea pacientilor supravegherea atenta a regimului alimentar devine o parte esentiala a tratamentului. Intelegerea impactului regimului alimentar asupra ficatului este necesara atat din partea pacientului, cat si a familiei. Riscul de aparitie a complicatiilor hepatitei poate fi redus cu ajutorul unei diete adecvate.

La pacientii cu hepatita cronica, dieta si nutritia joaca un rol esential in prevenirea complicatiilor ce pot afecta in mod suplimentar ficatul. Prin urmare, in urma stabilirii diagnosticului de hepatita, consultarea unui nutritionist este un element important al regimului de viata dedicat imbunatatirii starii de sanatate.

Un aspect fundamental al regimului pentru hepatita este evitarea bauturilor alcoolice de orice tip.  In conditiile in care aceasta regula nu este respectata, aparitia cirozei hepatice este frecventa si  poate duce la decesul persoanei. Prin urmare, consumul de alcool nu este recomandat, iar evitarea sa completa este cea mai buna optiune pentru bolnavii de hepatita.

In plus, bolnavii trebuie sa respecte unele recomandari nutritionale pentru a controla luarea excesiva in greutate sau slabirea organismului. Regimul pentru hepatita este cel putin normocaloric, bogat in proteine, dar sarac in grasimi, pentru a cruta ficatul.

In formele severe ale hepatitei se recomanda un regim de spitalizare periodica, iar in celelalte forme 12 -14 ore de repaus la pat zilnic, permitand in perioadele de remisiune – in formele usoare – o activitate profesionala cu program redus si fara expunere la surmenaj si eforturi fizice mari.

Tratamentul igieno-dietetic consta in:

  • evitarea eforturilor fizice excesive;
  • alimentatie completa si echilibrata, suficienta caloric, administrata in prize mici, la ore regulate si individualizata in functie de preferinte sau restrictii dietetice determinate de alte afectiuni;
  • excluderea bauturilor alcoolice.

Regimul alimentar al  bolnavilor de hepatita trebuie sa fie bogat in proteine, pentru a sustine repararea celulelor hepatice. In prezent, nutritionistii recomanda un aport zilnic de 120 grame de proteine. Aporturile adecvate de proteine sunt importante pentru a construi si mentine masa musculara si pentru a contribui la vindecare. Aporturile trebuie adaptate la greutatea corporala. Aproximativ 0,8 grame de proteine/kgc sunt recomandate pentru pacientii cu hepatita, cu exceptia cazului in care o complicatie a cirozei (encefalopatie) apare. Cauza acestei atingeri a encefalului nu este cunoscuta cu exactitate, dar se pare ca o restrictie a proteinelor animale din dieta si adoptarea unei diete vegetariene joaca un rol in redobandirea capacitatilor mentale.

Ficatul joaca un rol important in metabolismul fierului, deoarece este principalul organ care stocheaza acest metal. O dieta normala contine 10 -20 mg de fier. Doar 10% din aceasta cantitate este eliminata din organism. Pacientii cu hepatita cronica au uneori dificultati in excretia fierului, ceea ce poate duce la acumularea excesiva in ficat, sange si alte organe. Dar, excesul de fier poate fi daunator ficatului. Din acest motiv, pacientii cu un nivel ridicat de fier seric, sau care sufera de ciroza ar trebui sa evite luarea suplimentelor.

Alimente permise:

LACTATE: Lapte (de preferinta degresat), iaurt, branza de vaci, cas, telemea (desarata).

CEREALE SI FAINOASE: Macaroane, taitei, orez, gris -fierte bine, biscuiti, cornuri, chifle, paine alba (de preferinta prajita), mamaliguta.

FRUCTE: Mere, struguri, capsuni, pepene, lamai, portocale, grepfruit.

LEGUME: Dovlecei, laptuci, conopida, rosii, sfecla fiarta, morcovi, cartofi (fierti sau copti), ardei gras, spanac, mazare verde – sub forma de salate, supe, piureuri, soteuri (fara prajeli).

CARNE SI PREPARATE DIN CARNE: 
Carne slaba: de pasare (dupa indepartarea pielitei), de vaca –  fiarta sau preparata pe gratar, fara condimente, peste alb: pastrav, calcan, mreana, salau, stiuca – fiert sau fript pe gratar.

OUA: Maxim 2 oua pe saptamana – fierte. Ouale sunt interzise cu desavarsire numai la bolnavii de colecistita sau litiaza biliara.

GRASIMI – max. 50 g/ zi. Unt proaspat, smantana (alegeti sortimentele cu putine grasimi), grasimi vegetale: ulei de masline, floarea-soarelui, porumb, dovleac; margarina, sosuri – fara grasimi, fara prajeli si fara condimente.

DULCIURI SI PRODUSE ZAHAROASE: Miere de albine, marmelada, magiun, jeleu,  bomboane, serbet, bezele, prajituri preparate din aluat uscat, cu branza de vaci, cu fructe sau marmelada, tarte cu fructe.

BAUTURI: Sucuri de fructe (in special de citrice si struguri), compoturi, ceai de menta, tei, cozi de cirese, cafea naturala

CONDIMENTE: Patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, suc de lamaie, sare de lamaie diluata, otet slab (de preferinta de fructe).

Alimente interzise:

Alimente vechi sau conservate, afumaturi si mezeluri afumate, prajeli, branzeturi fermentate, vanat, carnea grasa (porc, rata, gasca), peste gras, icre, sosuri picante, alimente condimentate, fructe de mare, cafea, cafeina

LACTATE: 
Branzeturi fermentate sau grase.

FRUCTE: Nuci, alune, avocado, migdale, smochine, curmale, unt de arahide.

LEGUME: Castraveti, gulii, varza,  vinetele, ceapa, usturoi, cartofii prajiti, muraturi.

CARNE SI PREPARATE DIN CARNE: 
Carne grasa: de porc, oaie, miel, gasca, rata, cocos, vanat, mezelurile, carnatii, salamurile, pastrama, conservele, carnea conservata sau afumata, carnea tocata si condimentata (ardei umpluti, sarmale), prajelile, maruntaie: creier, rinichi, drobul de miel, peste gras: somn, crap, biban, scrumbie; afumat, conservat, prajit sau marinat, icre.

OUA: Ouale prajite in untura sau ulei, ouale de rata.

GRASIMI – max. 50 g/ zi. Untura de porc, slanina, grasimea de vaca sau de gasca, grasimi prajite, maioneza, sosurile preparate cu ceapa prajita, sau cu condimente.

DULCIURI SI PRODUSE ZAHAROASE: Prajiturile cu unt sau multe galbenusuri de ou: placinte, cozonac, clatite, gogosi, prajiturile cu cacaco, ciocolata, inghetata.

BAUTURI: Toate tipurile de bauturi alcoolice (cel putin 1 an), bauturile prea reci.

CONDIMENTE: Piper, ardei iute, hrean, mustar.

Articole Similare:

Indicii: ,
Ultima actualizare: duminică, 31 iulie, 2011, 22:55 Afisari: 19.231

13 Discutii la Regim alimentar in hepatita

  1. rusu stefania 25/11/2014 at 21:40

    Acum o saptamana am descoperit in urma unor analize de rutina ca sunt purtatoare de virus b.anti-HBs-82.7.am 24 de ani.vreau sa stiu daca ma pot vindeca pt a putea ramane insarcinata.va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *