Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Regim alimentar in insuficienta hepatica

Regim alimentar in insuficienta hepatica

Insuficienta hepatica si colica hepatica sunt afectiuni cu crize dureroase, violente, de tipul crampelor, datorate unei dilatari bruste a canalelor intrahepatice si a cailor biliare, mai ales dupa servirea mesei. Bolnavul acuza dureri in partea dreapta a abdomenului, sub coaste, cu iradieri in spate si in umarul drept. Deseori apar varsaturi biliare. Durerea poate dura cateva ore si se poate repeta in zilele urmatoare, mai ales in cazul cand, dupa formarea calculilor, are loc migrarea unei pietre din vezicula biliara pe canalul coledoc.

La colica hepatica, cu dureri violente in zona ficatului, se impune un regim alimentar controlat, care dureaza toata viata, deoarece ficatul a devenit foarte sensibil la consumul anumitor preparate culinare. Sunt excluse grasimile fierte, sosurile cu rantasi, prajelile, produsele de patiserie si alcoolurile tari. De asemenea, se recomanda excluderea din alimentatie a unor legume (varza, conopida, napi, telina, castraveti) si a unor fructe (prune, pepeni galbeni, banane).

Sunt indicate ciorbele de legume (cu salata, morcov, tomate), precum si fructele mai acide, cu actiune stimulatoare in insuficienta hepatica (lamai, portocale, mandarine, grepfruturi, struguri, mere, masline). Deosebit de eficient este consumul de dimineata, pe stomacul gol, a unei lingurite de ulei de masline, cu o felie de lamaie.

Intrucat sunt suprimate din consum alcoolul, cafeaua si bauturile prea acidulate, se vor consuma cantitati mai mari de ape minerale si ceaiuri medicinale pentru eliminarea toxinelor acumulate in ficat. In loc de cafea este bine sa se consume un surogat din radacini de cicoare.

Dupa atenuarea crizelor dureroase se vor putea introduce in alimentatie carnea de vita si de pasare, pestele alb si produsele lactate degresate.

Regimul de viata. In timpul crizelor dureroase de ficat este obligatoriu repausul la pat. Se vor aplica, in zona dureroasa, perne electrice si comprese calde, alcoolizate, sau cataplasme cu frunze de varza, bine maruntite si incorporate intr-un albus de ou, batut spuma, in care se adauga un paharel cu infuzie de papadie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 28 august, 2019, 22:24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *