Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Regimul in ciroza hepatica

Regimul in ciroza hepatica

Alimente permise in ciroza hepatica:

Bauturi: lapte dulce, lapte cu cafea de orz sau cu ceai, lapte cu carbonat de calciu (o lingurita la un pahar), iaurt, decoct de tarate, sucuri de fructe sau de zarzavaturi (suc de sfecla), chisel din lapte sau din sosuri de fructe.

Supe si ciorbe: (de preferinta cate o jumatate de portie de supe de zarzavaturi ingrosate cu fainoase ca: gris, orez, fulgi de ovaz, taitei, galuste de gris; supe cu perisoare de branza de vaci sau de carne (acestea se vor fierbe aparte).

Paine: paine alba prajita, sau paine alba veche de o zi.

Carne: Carne slaba de vaca sau vitel, preparata rasol. Rasol de gaina sau de pui. Perisoare sau chiftelute fierte la aburi sau in sosuri dietetice. Gratar preparat cu carne mai intai fiarta si fripta la cuptor fara coaja. Mancaruri de carne preparate dietetic: musaca, chiftele marinate, ardei umpluti.

Peste: peste alb slab, rasol sau perisoare de peste fierte la aburi.

Oua: zdrente de albus in supa, omleta dietetica numai din albus cu zahar, crema de albus cu lapte, bezele. Galbenusul e permis numai o data sau de doua ori pe saptamana in preparate.

Branzeturi: branza de vaci, telemea desarata (indicata numai la bolnavii fara edeme sau ascita), urda, cas slab nesarat si nefermentat.

Fainoase: orez, gris, macaroane, taitei, fidea, foarte bine fierte si limpezite in apa fierbinte, preparate mai ales sub forma de budinci sau albus batut. Mamaliga moale, bine fiarta.

Zarzavat si legume: pireuri, sosuri, budinci de zarzavaturi, preparate cu albus batut spuma. Cartofii se vor da de preferinta fierti in coaja. Mancaruri din zarzavaturi ca dovlecei, morcovi, , fasole verde, preparate cu sosuri dietetice. Toate legumele vor fi bine fierte si in cantitati moderate, de preferinta servite cu garnitura langa rasol sau friptura.

Salate: sfecla coapta la cuptor si maruntita, salata verde bine maruntita, morcovi rasi marunt pe razatoare, rosii bine coapte, fara coji si samburi.

Fructe: crude foarte bine coapte, rase pe razatoare in cantitate moderata, fara coji si samburi. De preferinta sucuri de fructe preparate cu gelatina, compoturi scazute sau date prin sita, preparate din fructe fara coaja. Fructe coapte la cuptor fara coji si samburi.

Grasimi: grasimi proaspete ca unt si untdelemn, care constituie grasimea cea mai indicata pentru cirotici. Untul se adauga la mancarea pregatita fara grasime, iar untdelemnul se va fierbe in sosul mancarii sau se va adauga crud la salate. Se va respecta cantitatea de grasime prescrisa de medic (in medie 50 g/zi) socotindu-se si grasimile pe care le contine laptele si branza, avand in vedere ca: 500 g lapte contin 20 g grasimi; 100 g telemea de primavara contine 20 g grasimi; 100 g telemea de toamna contine 30 g grasimi.

Sosuri: preparate dietetic, fara grasime prajita, cu zeama de zarzavat, cu lapte, cu verdeturi, cu suc de rosii.

Dulciuri: miere de albine, peltea, fainoase cu lapte, crema de lapte si albus, biscuiti din albus, budinci din fainoase indulcite, sufleuri de fructe cu gelatina, chiseluri, gelatine dulci din branza de vaci sau iaurt din sucuri sau pireuri de fructe, spuma de albus, bezele, aluat uscat preparat cu branza de vaci, cu jeleuri sau fructe.

Sare: in cantitate moderata.

Diverse: pentru a acri supele, sosurile, salatele, se va folosi sucul de lamaie sau sarea, de lamaie diluata; de asemenea borsul, iaurtul si chiar otetul de fructe, in cantitate mica. Se vor folosi toate condimentele aromate, verdeturi ca: patrunjel, marar, tarhon, leustean, dafin si cimbru. Pentru deserturi sunt indicate vanilia si coaja de lamaie sau de portocale.

Conserve: se pot folosi conservele de legume din comert, care nu contin grasimi, ca dovlecei, fasole verde, ardei grasi – aruncand apa in care sunt conservate si fierbandu-le din nou, pentru a inlatura sarea. De asemenea, se poate folosi sucul de rosii crude, cat si bulionul de foarte buna calitate si mai putin sarat.

Pentru cei cu ascita sau edeme, supele sau ciorbele vor fi preparate fara sare si vor fi socotite in cantitatea de lichide permisa de medic. In cirozele cu ascita se exclude total sarea de bucatarie si sarea de lamaie.

Alimente interzise in ciroza hepatica:

Bauturi: orice fel de bautura cu alcool (tuica, drojdie, lichior, vermut, vin, etc.) precum si bauturile gazoase sau bauturile prea reci.

Paine: paine alba sau neagra necoapta sau calda.

Carne: carne grasa de vaca sau carne de porc, carne de oaie, carne de gasca, si rata, orice vanat sau carne afumata, sarata, conservata, mezeluri, zgarciuri, momite, creier, uger, ficat. Orice fel de mancaruri sarate, picante, iuti.

Peste gras: sarat, afumat, conservat, prajit.

Oua: galbenusul in exces, omleta de oua prajite, ochiurile prajite, maionezele.

Branzeturi: branzeturile sarate, grase, fermentate ca: branza de putina, branza de Dorna, branza de burduf, cascavalul etc.

Fainoasele: insuficient fierte si nelimpezite, preparate cu grasime prajita si galbenusuri multe.

Zarzavaturi si legume: zarzavaturi cu partea lemnoasa (celuloza) grosolana, ca ridichile, guliile, castravetii, varza si conopida, mai ales crude, nemaruntite sau nerase pe razatoare. Toate legumele uscate ca fasolea, lintea, bobul, muraturile, varza acra de putina. Orice leguma prajita sau preparata cu sosuri cu rantas.

Fructe: verzi, necoapte, crude, tari, in cantitate mare, necuratite de coji si samburi. Nuci, alune.

Grasimi: untura, slanina, margarina, orice grasime prajita, galbenus in exces.

Sosuri: toate sosurile preparate cu grasime incinsa sau cu grasime peste cantitatea permisa ori cu ceapa prajita, mustar, piper, vin sau boia iute.

Dulciuri: prajiturile cu crema de unt, placintele cu grasime, baclavalele, aluaturile proaspete, dospite, prajiturile cu ciocolata, cacao, clatitele, gogosile, prajiturile cu multe nuci.

Diverse: sare in cantitate peste 5 g pe zi, boia, ardei iute, piper, mustar, otet, ceapa cruda sau prajita etc.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 30 martie, 2012, 4:14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *