Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Regimul in Bolile Ficatului si Cailor Biliare

Regimul in Bolile Ficatului si Cailor Biliare

Alimente permise:

Lactate: lapte dulce cu cafea, iaurt. Bauturi: ceaiuri de plante, siropuri, sucuri de fructe sau legume. Paine: alba sau intermediara, veche sau prajita. Supe de zarzavat strecurate sau nestecurate, cu gris, orez sau paste fainoase, supe pasate de zarzavaturi, bors cu perisoare (fierte separat), supe de fructe (caise, mere).

Carne si peste: slaba, de vaca, vitel, gaina, pui, rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume. Branzeturi: branza de vaci, cas slab, urda, telemea desarata. Grasimi: unt proaspat si undelemn neprajit adaugate la fiert sau la preparate inabusite (50-60 g/zi). Oua: albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, galbenus o jumatate pe zi, omleta dietetica.

Legume si zarzavaturi: fierte, soteuri, pireuri, budinci, sufleuri, cartofi copti, salata de legume crude, sfecla fiarta. Fructe dulci, crude, coapte, compoturi fara coji si samburi. Fainoase de orice fel. Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat.

Dulciuri: prajituri din aluat uscat (cu branza de vaci, fructe sau marmelada, tarte, sufleuri, spuma de gris, cu zeama de fructe, gelatine de lapte sau fructe, miere, dulceata, sebet, peltea). Condimente: sare normal (daca nu este contraindicata), marar, patrunjel, cimbru, telina, zeama si coji de lamaie.

Alimente interzise:

  • carne grasa de porc, oaie, gasca, rata, vanat, conserve de carne, mezeluri, viscere, peste gras sau sarat sau afumat, conserve de peste;
  • branzeturi grase fermentate;
  • oua in contitate mare, prajite sau galbenusuri;
  • paine neagra sau fainoase nerafmate;
  • untura, slanina, seu, grasime prajita;
  • legume bogate in celuloza grosolana: ridichi, ceapa, usturoi, varza leguminoase uscate;
  • fructe: alune, nuci, migdale, fructe cu coaja si samburi;
  • dulciuri: din aluat dospit, foietaje, prajituri cu nuci, alune, aluat cu unt inghetate;
  • bauturi: alcool, cafea, cacao, ape minerale clorurosodice;
  • condimente: piper, boia iute, mustar, hrean, ceapa, usturoi;
  • supe de carne grasa, ciorbe preparate cu rantasuri;
  • sosuri cu ceapa prajita si rantas, maioneze.

Se recomanda 5-6 mese pe zi reduse cantitativ.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 3 ianuarie, 2013, 13:11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *