Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Reglarea secretiei gastrice

Reglarea secretiei gastrice

Reglarea secretiei gastrice se realizeaza prin 2 mecanisme: nervos si umoral.

Mecanismul nervos al reglarii secretiei gastrice: PSy stimuleaza secretia de HCl si pepsina in 2 moduri:

  •  direct – prin actiunea pe celulele oxintice
  •  indirect – prin eliberarea de gastrina (care actioneaza in final tot pe celula oxintica prin bombezina)

Mecanismul umoral al reglarii secretiei gastrice: sunt implicate: acetilcolina, gastrina, histamina, Ca2+, prostaglandinele.

 

Acetilcolina: – este eliberata din terminatiile nervoase PS prin reflexe lungi sau scurte

  •  are rol in stimularea secretiei de HCl si pepsina fie activand direct pe celulele oxintice fie indirect prin eliberarea de histamina sau gastrina
  •  actioneaza pe receptori muscarinici avand ca mesager de ordin II – IP3.

Histamina:

Histamina este eliberata din mastocite, bazofile, trombocite sau celule argilofile din stomac sub actiunea acetilcolinei, gastrinei si a ionilor de Ca2+.  Histamina actioneaza pe 2 tipuri de receptori: H1 receptori prezenti pe toate celulele organismului si H2 receptori – prezenti pe celulele oxintice din stomac.  Actiunea pe H1 receptori este responsabila de producerea vasodilatatiei ce insoteste reactiile alergice.  Blocarea receptorilor H1 se face cu antihistaminice: ROMERGAN.  Actiunea pe H2 receptori determina cresterea secretiei de HCl si pepsinogen.  Blocarea receptorilor H2 se face cu: CIMETIDINA, RANITIDINA, FAMOTIDINA.  Histamina realizeaza actiunea sa pe H2 receptori prin eliberarea intracelulara de mediatori de ordinul II – cAMP.

Gastrina:

Gastrina este secretata de celulele G de la nivelul antrului piloric si de celulele delta din pancreas.  Sunt implicati 4 categorii de stimuli:

  •  stimulii nervosi ai SN-PS prin mecanism – colinergic (acetilcolina) – necolinergic (bombezina)
  •  stimuli chimici (alimentar): substante secretagoge: aminoacizi, proteine, grasimi, alcool, cofeina
  •  stimuli umorali: Ca2+, acetilcolina, bombezina
  •  stimuli mecanici: distensia gastrica

Gastrina de la locul de eliberare trece in circulatie si ajunge la celulele oxintice unde stimuleaza secretia de HCl si pepsinogen dupa cuplare cu receptori specifici pentru gastrina prin intermediul mesagerilor de ordin II: IP3 si DAG.

Ionii de Ca2+ administrati oral sau parenteral (injectie) cresc secretia de HCl si pepsina fie actionand direct pe celulele oxintice fie indirect prin eliberare de gastrina.

Prostaglandinele: sunt hormoni endogeni, au rol inhibitor asupra secretiei de HCl si pepsinogen, dupa cuplarea cu receptori specifici din celulele oxintice prin cAMP a carui concentratie o scade.

ASPIRINA inhiba secretia de prostaglandine, creste aciditatea gastrica prin cresterea secretiei de HCl si pepsina => influenteaza ulcerigena.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 1 martie, 2012, 1:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *