Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Reglementarea Legislativa a Cerintelor Igienico-Sanitare

Reglementarea Legislativa a Cerintelor Igienico-Sanitare

Reglementarea Legislativa a Cerintelor Igienico-Sanitare

Datorita importantei pe care o are alimentatia populatiei, cerintele igienico-sanitare privind produsele alimentare sunt reglementate de lege. Astfel, fiecare produs alimentar trebuie sa corespunda cerintelor prevazute in standardele de stat (STAS). Pentru alimentele care nu au inca standard de stat se elaboreaza, in mod provizoriu, norme interne de productie, care, ca si STAS, prevad cerinte fata de calitatea produsului si procesul tehnologic.

Prevederile STAS, ca si ale normelor interne, sunt obligatorii pentru intreprinderile alimentare, aplicarea lor fiind controlata de organele sanitare, comisia de stat de standardizare, politia economica, departamentele si ministerele de resort, organele comerciale etc. In fine, cerintele igienico-sanitare fata de intreprinderile alimentare sunt reglementate de normele, deciziile, instructiunile si regulamentul de control al alimentelor, elaborate de Ministerul Sanatatii. Majoritatea dispozitiilor sunt incluse in legislatia sanitara, devenind obligatorii pentru toate departamentele, intreprinderile si unitatile.

Alimentele care nu corespund cerintelor prevazute in legislatia sanitara pot fi date in consum doar cu avizul organelor sanitare. In caz ca alimentele au unele deficiente ce pot fi indepartate, ele sunt considerate conditionat consumabile si puse in consum doar dupa efectuarea operatiilor indicate de organele sanitare.

Inlocuirea unor componente ale alimentelor cu produse de valoare nutritiva mai scazuta, mascarea deficientelor sau a alterarii lor, comercializarea produselor sub denumiri care nu corespund calitatii lor constituie falsificari. Falsificarea alimentelor se interzice si se sanctioneaza de legislatie.

Produsele alimentare sau bauturile care imita produsele naturale corespunzatoare, avand gust sau aspect asemanator, se numesc surogate. De exemplu: sugoratul de cafea, care imita cafeaua naturala, si siropurile sintetice, care imita siropurile naturale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 14 martie, 2013, 9:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *