Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Relatia virus-organism gazda

Relatia virus-organism gazda

Interactiunile intre virus si celula gazda sunt de o deosebita importanta, in sensul ca ele pot influenta 3 aspecte esentiale:

 • producerea infectiei;
 • tipul de infectie;
 • efectul final (deznodamantul) asupra gazdei.

Factorul viral:

Factorul viral tine de patogenitate si virulenta. Termenul de patogenitate se refera la gradul de severitate al bolii cauzate de un microorganism in comparatie cu cele cauzate de alte microorganisme (de ex. patogenitatea virusului rabic este mai mare decat cea a virusului rujeolic). Termenul de virulenta se refera la gradul de severitate al bolii cauzate de o tulpina in comparatie cu alte tulpini ale aceluiasi microorganism. Adesea virulenta sau absenta acesteia la un microorganism pot fi dependente de portini extrem de reduse ale genomului. Altfel spus, o atenuare a virulentei se poate obtine in unele cazuri printr-o mutatie punctiforma. Aceste aspecte sunt de mare importanta pentru prepararea vaccinurilor specifice precum si din punct de vedere epidemiologic si terapeutic.

Un alt factor viral important il constituie doza infectanta care uneori joaca un rol important, in sensul ca o concentratie ridicata de virus poate determina o imbolnavire chiar atunci cand virulenta nu este ridicata.

Efectul citopatic:

Multe virusuri distrug celula in care se replica generand uneori aspecte caracteristice atat in vivo cat si in vitro, desemnate ca efect citopatic.

Liza celulara: In unele cazuri, sub influenta proteinelor virale precoce (enzime) sinteza unor componente celulare poate fi afectata (oprita sau modificata). De asemenea, in cursul replicarii active a unor virusuri, se pot produce acumulari intracelulare de proteine capsidale care pot determina o inhibitie a biosintezei proteice virale si celulare. In consecinta se produce moartea celulara urmata de liza cu eliberarea unui numar mare de virioni.

Fuziunea celulara: Proteinele de fuziune implicate in patrunderea unor virusuri in celula pot cauza si formarea de celule gigante multinucleate (sincitii). In aceste cazuri, virionii trec de la o celula la alta fara a necesita liza celulara.

Corpii de incluziune: Incluziunile pot fi localizate intranuclear si / sau intracitoplasmatic. Natura lor este diferita in functie de agentul infectant:

 • agregate de virioni maturi;
 • modificari degenerative, etc.

Modificarea antigenelor suprafetei celulare: Inducerea sintezei unor antigene celulare modificate este valabila mai ales in cazul virusurilor eliberate prin inmugurire. La suprafata celulei infectate apar astfel antigene codificate de genomul viral care functioneaza ca veritabili markeri si expun celulele respective atacului sistemului imun al gazdei.

Factori legati de gazda:

Celulele pot fi infectate cu conditia existentei receptorilor specifici membranari.

In cazul patrunderii virusului in celula “tinta”, el trebuie sa se replice activ pentru a produce infectia, fapt ce nu se poate realiza decat cu conditia ca mediul celular intern sa fie propice initierii primului ciclu replicativ. Elementele implicate la acest nivel nu sunt inca pe deplin elucidate dar se pare ca temperatura si activitatile biochimice celulare sunt de importanta  majora. In conditii suboptimale, replicarea virala poate fi totusi initiata rezultand insa particule virale incomplete cu capacitate scazuta de a infecta alte celule.

Alti factori legati de organismul gazda sunt:

 • Varsta – poate influenta atat susceptibilitatea la anumite infectii cat si evolutia acestora;
 • Statusul imun;
 • Anumite stari fiziologice particulare (ex. sarcina);
 • Sexul;
 • Starea de nutritie;
 • Afectiuni asociate .

Cu alte cuvinte, patrunderea virusului in organism nu presupune intotdeauna infectie, iar infectia virala nu presupune intotdeauna boala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 9 noiembrie, 2012, 14:54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *