Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Replicatia Macromoleculei de ADN

Replicatia Macromoleculei de ADN

In celulele fiecarei specii se gaseste o anumita cantitate de ADN, in care se afla sub forma codificata informatia genetica. Pentru realizarea diviziunii celulare este necesara, printre altele, dublarea prealabila a cantitatii de material genetic. In acest fel, celulele fiice vor avea aceeasi cantitate de ADN cu celula mama.

Sinteza ADN poarta denumirea de replicatie deoarece se realizeaza dupa modelul semiconservativ. Prin ruperea puntilor de hidrogen, moleculele de ADN se separa in cele doua catene complementare, iar nucleotidele libere din citoplasma se ataseaza pe baza de complementaritate de catenele vechi. Vor rezulta doua molecule de ADN bicatenar, fiecare avand o catena veche (care are rol de matrita) si catena noua sintetizata.

In acest fel se asigura sinteza noilor molecule de ADN cu mare fidelitate, moleculele-fiice fiind identice cu moleculele-mama.

Ipoteze privind sinteza ADN considera ca aceasta s-ar realiza dupa tipul conservativ (sinteza “de novo”) sau dupa tipul dispesriv (dispersarea ADN in parti componente).

Studiul sintezei ADN in vivo si in vitro a demonstrat ca ea se realizeaza dupa tipul semiconservativ propus de WATSON si CRICK deoarece acest mecanism asigura o inalta fidelitate in sinteza noilor macromolecule de ADN, identice cu cele vechi. Tinand seama ca sinteza ADN se realizeaza dupa sistemul semiconservativ, ca in acest proces cele doua catene servesc drept matrite pentru catenele nou sintetizate si ca prin acest proces informatia ereditara este transmisa fidel noilor macromolecule, procesul de sinteza a ADN a primit denumirea de replicatie.

ADN a fost replicat in vitro, ce catre KORNBERG in 1954, cu ajutorul enzimelor celulare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 13:03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *