Prima Pagina » Medicamente » Medicamente R » Retinoizi

Retinoizi

Retinoiziii sunt derivati sintetici de vitamina A. Este un termen generic care desemneaza o familie de medicamente analoage sintetice ale vitaminei A naturale. Formele comerciale sunt topice (Tretinoin, vitamina A acida), sau sistemice (Izotretinoin, acid 13-cis-retinoic, RoAcutane si Acitretin, Neotigason).

Retinoizii de sinteza actioneaza asupra:

1. EPIDERMULUI:

  • la nivelul epidermului normal scade continutul in keratine cu greutate moleculara mare; determina scaderea numarului de tonofilamente si a  stratului cornos avand ca rezlutat xeroza si descuamare;
  • pe epidermul patologic exercita o actiune modulatoare pe epitelii, scazandu-le proliferarea prin mecanisme incerte;

2 .GLANDEI SEBACEE: exercita o actiune antiacneica prin inhibarea cresterii si a activitatii glandei sebacee (via receptorii nucleari ai acidului retinoic); inhiba capacitatea sebocitului de a sintetiza lipide.

3. DERMULUI: scade sinteza fibroblastica si inhiba enzimele implicatein degradarea colagenului din derm.

Retinoizii exercita efecte imunomodulatoare, actionand la nivelul PMN (antichemotactic), celulelor Langerhans (creste numarul si functia

acestora), limfocitelor T si B. Retinoizii asigura proliferarea si diferentierea tisulara, in special a epiteliilor. Sunt indicati in acnee nodulo-chistica grava, in tulburari de keratinizare, psoriazis eritrodermic, si pustulos generalizat von Zumbusch, mycosis fungoides etc.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 8 septembrie, 2011, 3:11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *