Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Revarsatele Pericardice Neinflamatorii

Revarsatele Pericardice Neinflamatorii

Hidropericardul este prezenta in cavitatea pericardica a unui revarsat neinflamator, care depaseste 100 ml si care de obicei este un transsudat ce se instaleaza insidios. Diagnosticul este sugerat de marirea inimii. In caz de anasarca, apar si alte localizari (pleural, peritoneal). Se intalneste in insuficienta cardiaca, glomerulonefrita, mixedem, stari casectice.

Hemopericardul este prezenta unei cantitati de sange in cavitatea pericardica si apare in caz de ruptura a inimii dupa un infarct miocardic, ranirea inimii sau a marilor vase in portiunea intrapericardica, tumori pericardice, ruptura a unui anevrism aortic. In caz de hemoragie rapida si masiva poate surveni moartea subita. Daca hemoragia apare lent, tabloul clinic este dominat de dureri precordiale, dispnee intensa si semne de hemoragie interna. Tratamentul este chirurgical.

Pneumopericardul este prezenta unei cantitati de aer in pericard. De obicei se intalnesc forme asociate: hidropneumo- sau hemopneumopericard. Apare in caz de perforatie traumatica a pericardului sau de stabilire a unei comunicari intre pericard si organele vecine (plaman, esofag, stomac). Debutul este brutal cu dureri violente, precordiale, dispnee, cianoza, stare lipotomica. La percutia cordului se constata timpanism. Examenul radiologic precizeaza diagnosticul. Prognosticul este in general foarte grav. Tratamentul se adreseaza bolii cauzale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 11:37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *