Prima Pagina » Sanatate A-Z » Farmacologie » Rezistenta Fata de Infectii

Rezistenta Fata de Infectii

Rezistenta Fata de Infectii

Fata de numerosi agenti infectiosi care-i inconjoara, organismul uman se apara prin mijloace diverse, nespecifice si specifice si de potenta variata, a caror activitate reunita exprima capa­citatea normala de aparare fata de infectie: rezistenta fata de infectie (in conceptul cel mai larg). Termenul de imunitate are o semnificatie mai restransa, cuprinzand numai factorii care confera rezistenta la un factor infectios specific.

Starea de rezistenta la infectii este expresia unui indelungat proces de evo­lutie si de adaptare pe plan filogenetic, la care se adauga rezistenta castigata in decursul vietii, in mod variabil, de fiecare organism, ca rezultat al intalnirii cu variati agenti infectiosi din mediul inconjurator. 

Factorii gene­tici intervin, de asemenea, unele per­soane prezentand stari defective imuno-genetice, cum este sindromul de lipsa de anticorpi: hipogammaglobulinemie sau agammaglobulinemie (boala Bur-ton) sau deficienta selectiva de IgA, sau deficiente genetice de comple­ment. La factorii normali ai rezistentei fata de infectii, se pot adauga inter­ventii active, de producere artificiala a starilor de imunitate specifica, prin administrarea de seruri, vaccinuri si anatoxine.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 10 aprilie, 2013, 12:09

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *