Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Generala » Rezultatele terapeutice ale transplantului de celule stem

Rezultatele terapeutice ale transplantului de celule stem

1. In timpul transplantului de celule stem
Acest transplant este de obicei realizat in centre medicale specializate. Aceste centre au unitati de transplant, cu o echipa de specialisti care ingrijesc pacientii. Aceasta echipa include medici, asistente de transplant si coordonatori, dieteticieni si terapeuti ocupationali.

Transplantul de celule stem implica injectarea celulelor stem ale donatorului prin cateterul venos central. Procedura dureaza intre 1 si 5 ore. Celulele stem transplantate ajung singure in cavitatile maduvei osoase, unde incep sa produca o maduva osoasa noua si celule stem. Poate dura cateva saptamani, totusi, pana cand numarul de celule sanguine sa fie suficient.

Chiar inainte de transplant, pacientul poate primi medicamente pentru reducerea efectelor secundare care pot apare.
Aceste efecete secundare pot fi:

  • greturi;
  • febra;
  • frisoane;
  • urticarie;

Nu toti pacientii prezinta aceste efecte secundare, iar la unii aceste sunt minime.

2. Dupa transplantul de celule stem
Dupa transplantul de celule stem, pacientul poate ramane internat in spital pana cand numarul de celule sanguine este suficient sau se poate intoarce la domiciliu, dar sub urmarire medicala atenta. Unii pacineti care raman internati dupa transplant pot fi externati dupa trei – cinci saptamani, dar altii necesita o spitalizare mult mai lunga.

In zilele si saptamanile de dupa transplant, pacientul poate fi supus unor teste si proceduri pentru monitorizarea bolii de care suferea pacientul inainte de transplant. De asemeni pacientul poate necesita suplimente alimentare pentru a compensa greturile si diareea.

Pentru combaterea diverselor complicatii, pacientul poate fi nevoit sa ia multe medicamente. De asemeni poate necesita transfuzii periodice de globule rosii si plachete sanguine pana cand maduva osoasa este capabila sa produca suficiente globule de acest tip.

Rezultate

De obicei dureaza un an pana cand celulele sanguine si sistemul imun ajung la nivelul normal dupa un transplant de celule stem. In general, recuperarea dupa transplantul cu celulele pacientului este mai rapida decat cea in care se folosesc celule de la un donator. Un transplant de celule stem poate vindeca unele boli si induce remisiune la altele. Majoritatea pacientilor supusi transplantului se asteapta ca aceasta procedura sa le creasca durata vietii si de obicei asa se intampla.

Unii pacienti trec prin transplantul de celule cu putine efecte secundare si complicatii. Altii prezinta probleme numeroase atat pe termen scurt cat si pe terman lung. Severitatea efectelor secundare si succesul transplantului variaza de la pacient la pacient. Majoritatea pacientilor care au avut un transplnat reusit si fara recaderi se bucura de o buna calitate a vietii. Se pot intoarce la servicu, scoala si la activitatile cotidiene.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 30 octombrie, 2011, 3:49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *