Prima Pagina » Corpul Uman » Rinichii ca Parte a Aparatului Excretor

Rinichii ca Parte a Aparatului Excretor

Rinichii

Rinichii sunt asezati in cavitatea abdominala, de o parte si de alta a coloanei vertebrale, in regiunea lombara. Rinichii au o forma asemanatoare cu aceea a unui bob de fasole (reniforma), culoarea brun-roscata, greutatea fiecarui rinichi este in jur de 120g.

Rinichiului i se descriu doua fete — anterioara si posterioara, doua margini — una laterala convexa si una mediala concava, care prezinta hilul renal, si doi poli — superior si inferior. Prin hilul renal intra artera renala si nervii renali, iesind vena renala, caile urinare si vase limfatice. Polul superior vine in raport cu glanda suprarenala.

Rinichiul este alcatuit din doua parti: capsula re­nala si tesutul sau parenchimul renal. Capsula renala se prezinta sub forma unui invelis fibro-elastic, care acopera toata suprafata rinchiului si care adera la parenchimul subiacent ( adera la tesutul de sub el). Parenchimul renal este alcatuit dintr-o zona centrala, numita medulara, si o zona periferica, numita corticala.

Medulara prezinta, pe sectiune, niste formatiuni de aspect triunghiular, numite piramidele lui Malpighi in numar de 6 pana la 18, ele sunt orientate cu baza spre periferie, catre corticala. Varfurile acestor piramide sunt rotunjite si poarta numele de papile renale. Se poate observa in sectiune cu ajutorul unei lupe mici orificii in varful piramidelor, prin care urina se scurge in calicele renale. Piramidele Malpighi prezinta niste striatii longitudinale fine, care reprezinta canalele renale drepte numite tuburile colectoare. Fiecare tub colector isi are orificiul de scurgere in papila.

O piramida Malpighi renala impreuna cu tesutul inconjurator din corticala alcatuiesc un lob renal. La randul sau, lobul renal se imparte in unitati mai mici numite lobuli renali. Corticala contine atat corpusculul renal cat si tubii colectori. Nefronul reprezinta unitatea anatomica si functionala a rinichiului. In alcatuirea unui nefron intra doua parti: corpusculul renal si un sistemul tubular. Cor­pusculul renal e format din capsula Bowman si glomerulul renal.

Capsula Bowman reprezinta portiunea initiala a nefronului. Ea este situata in corticala si are forma unei cupe cu peretii dubli. In adancimea cupei se afla glomerulul renal care este un ghem format din capilare, la care soseste o arteriola aferenta si de la care pleaca o arteriola eferenta.

In fiecare nefron , in capsula Bowman patrunde o ramificatie a arterei renale( desprinsa din aorta abdominala)- arteriola aferenta. Din aceasta se formeaza glomerulul. Capilarele glomerurale se unesc si formeaza arteriola eferenta care se capilarizeaza din nou la nivelul peretilor tubulari( restul tubului urinifer).

In continuarea capsulei se afla tubul contort pro­ximal, care este un tub incolacit, situat in corticala. El se continua cu ansa Henle, formata dintr-un brat descendent care trece in medulara, de unde pleaca un brat ascendent ce se reintoarce in corticala. Bratul descendent are calibrul mai mic decat cel ascendent care, ajuns in corticala, se continua cu tubul contort distal, acesta are o portiune rectilinie si una contorta. Limita dintre cele doua portiuni este marcata de prezenta unei structuri de tip particular numita ma­cula densa.

Mai multi tubi contorti distali se deschid intr-un tub colector.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 5 martie, 2013, 11:05

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *