Prima Pagina » Medicamente » Medicamente R » Risek

Risek

Prospect

Forma de prezentare:

Capsule Risek enterosolubile 20 mg; cutie x 1 fl. x 14 capsule

Indicatii:

  • ulcer duodenal;
  • ulcer gastric sau eroziuni gastro-duodenale asociate trat. cu AINS;
  • eradicare helicobacter pylori in ulcerul peptic;
  • reflux gastro-esofagian simptomatic;
  • dispepsie asociata hipersecretiei acide;
  • sindrom zollinger-ellison;
  • pacienti cu risc de aspiratie a continutului gastric in timpul anesteziei generale;
  • esofagita de reflux.

Doze si recomandari de administrare:

Capsule enterosolubile se inghit intregi, o data pe zi, dimineata, impreuna cu lichid.

Ulcer duodenal: 20 mg 2-4 sapt. in caz de raspuns terapeutic slab – 40 mg, 4 sapt. Pentru prevenirea recaderilor, 10 mg. La nevoie, se creste la 20-40 mg.

Ulcer gastric: 20 mg, 4-8 sapt. in caz de raspuns terapeutic slab – 40 mg, 8 sapt. Pentru prevenirea recaderilor, 20 mg. La nevoie, se creste la 40 mg.

Ulcer gastric, duodenal sau eroziuni gastro-duodenale asociate trat. cu AINS: 20 mg, 4-8 sapt. Pentru prevenirea aparitiei se dau 20 mg.

Eradicarea helicobacter pylori – Tripla terapie: omeprazol (O) 20 mg, amoxicilina (A) 1 g si claritromicina (C) 500 mg, de 2 ori/zi, 1 sapt.; sau O: 20 mg, C: 250 mg si metronidazol 400 mg (sau tinidazol 500 mg), de 2 ori/zi, 1 sapt.; sau O: 40 mg o data/zi asociat cu A: 500 mg si metronidazol 400 mg ambele administrate de 3 ori/zi 1 sapt. Dubla terapie: O: 40 mg de 1-2 ori/zi asociat cu A: 1,5 g/ zi, sau cu C: 500 mg de 3 ori/zi, 2 sapt.

Eesofagita de reflux: 20 mg o data pe zi 4-8 sapt. In esofagita de reflux severa – 40 mg, 8 sapt. Pentru tratamentul de lunga durata al pacientilor cu esofagita de reflux vindecata – 10 mg. La nevoie, doza zilnica poate fi crescuta la 20-40 mg. reflux gastro-esofagian simptomatic: 10-20 mg, 4 sapt.

Dispepsie asociata hipersecretiei acide: 10-20 mg, 4 sapt.

Sindrom zollinger-ellison: Initial 60 mg/zi; >90% din pacienti raspund la doze intre 20-120 mg/zi. Daca doza zilnica depaseste 80 mg, aceasta se divide in 2 prize.

Profilaxia aspiratiei gastrice: 40 mg in seara anterioara, ap si 40 mg in dimineata interventiei chirurgicale.

In cazul in care functia hepatica este afectata: 10-20 mg/zi.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la omeprazol sau la celelalte componente ale produsului. Sarcina, alaptare.

Atentionari:

Intai se va exclude posibilitatea malignitatii leziunii, tratamentul putand atenua simptomele. Prudenta in trat. cronic. soferi si activitati de precizie. Intoleranta ereditara la galactoza, sindrom de malabsorbtie a glucozei, galactozei, fructozei sau deficit de lactoza, sucraza – isomaltaza.

Reactii adverse:

Rar: eruptii cutanate, prurit, fotosensibilitate, eritem multiform, alopecie, artralgii, slabiciune musculara si mialgii, cefalee, ameteala, parestezii, somnolenta, insomnie si vertij, agitatie,depresie si halucinatii, predominant la pacientii cu afectiuni severe.

Tot rar: diaree, constipatie, dureri abdominale, flatulenta, uscaciunea gurii, stomatita si candidoza gastrointestinala, cresterea enzimelor hepatice. Encefalopatie la pacientii cu afectare hepatica severa preexistenta, hepatita, icter, IH.

Mai apar si izolat: ginecomastie, leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoza si pancitopenie, stare de rau, reactii de hipersensibilitate, urticarie, angioedem, febra, bronhospasm, nefrita interstitiala. Uneori transpiratii, vedere incetosata, tulburari ale gustului.

Pret:

Risek este disponibil in farmacii la un pret mediu de 23 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:32

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *