Prima Pagina » Medicamente » Medicamente R » Roaccutane

Roaccutane

Prospect

Roaccutane® – Izotretinoin este denumirea comerciala pentru acidul 13-cis-retinoic (derivat sintetic de vitamina A cu administrare orala). Actioneaza ca sebostatic, antiinflamator, antibacterian, descuamativ, fiind indicat in tratamentul acneei chistice si conglabate, rebele la tratament.

Indicatii:

Acnee nodulara severa, ce nu raspunde la terapie standard. Termenul de severa se refera la prezenta mai multor noduli inflamatorii cu diametru de 5 mm sau mai mult.

Reduce marimea glandelor sebacee, scade secretia de sebum si inhiba keratinizarea anormala. Biodisponibilitatea formei PO este de aproximativ 25%. Nivele plasmatice maxime: 3 h. Nivele plasmatice de platou in urma a 80 mg/zi: 160 ng/mL. Se leaga aproape 100% de proteine plasmatice. T ½, terminal: 10-20 h. Metabolizat in ficat la 4-oxo-isotretinoin care este de asemenea activ. T ½, terminal al metabolitului activ: 17-50 h. Se excreta in cantitati aproape egale in urina si fecale.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la isotretinoin, sarcina si alaptare.

Reactii adverse:

Letargie, insomnie, ceflee, depresie, psinoze, agresivitate sau comportament violent. Palpitatii, tahicardie. Fragilitate tegumentara, piele uscata.Durere abdominala, anorexie, boala inflmatorie intestinala.

Interactiuni:

Evitati asocierea cu Vitamina A, tetraciclina, corticosteroizi sistemici.

Administrare:

Adulti si opii peste 12 ani:

Initial 0.5-1 mg/kg/zi divizat in doua doze timp de 15-20 saptamani.Se ajusteaza doza in functie de toxicitate si de raspunsul clinic; daca numarul chistilor scade cu peste 70% se poate inceta terapia.

Izotretinoinul este un medicament anti-acneic, asemanator chimic cu acidul retinoic si cu retinolul (vitamina A). Desi nu se stie modul exact de actiune, acest medicament functioneaza prin reducerea activitatii glandelor sebacee, ceea ce duce la diminuarea producerii uleiului in piele, impiedicand aparitia acneei. Izotretinoinul este vandut in multe tari din lume, fiind privit ca cea mai eficienta metoda de combatere a acneei severe. Studiile au aratat ca are si o mare rata de succes in tratarea acneei vulgare, cea mai severa forma de acnee. Dat fiind ca acneea este unul din efectele secundare cele mai des intanlite la uzul de steroizi anabolici si androgeni, culuturistii si sportivii folosesc acest produs pentru a reduce sau elimina acest inconvenient estetic.

A fost scos pe piata in anul 1982, in prezent fiind vandut in foarte multe tari, sub diverse denumiri, de obicei sub forma de pastile moi de 10 mg, 20 mg sau 40 mg. In Romania, se gaseste sub denumirea de Roaccutane, la pastile de 10 mg, in cutii de 30 de pastile. Se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala.

Izotretinoinul este un medicament puternic, cu multe potentiale efecte secundare. De fapt, este un medicament foarte controversat, aparand in cateva randuri pe primele pagini ale ziarelor, fiind legat de malformatii ale copiilor nou nascuti, de depresie si de suicid. Asa ca efectele nocive potentiale asupra sanatatii sunt numeroase si puternice. In special femeile gravide sau care intentioneaza sa ramana gravide, trebuie sa evite acest produs. Si cantitati mici ale medicamentului pot duce la complicatii serioase in dezvoltarea fatului.

Este si hepatotoxic, desi nu in acelasi grad ca steroizii anabolizanti orali, scade HDL-ul (colesterolul bun) si creste valorile trigliceridelor. Poate fii legat si de alte efecte secundare bizare precum crize de psihoza, palpitatii ale inimii, tensiune intracraniana si raguseala. Dar aceastea sunt rare.

Cel mai grav esfect secundar se pare a fii depresia si riscul de suicid. Un studiu efectuat in 2005 a aratat ca izotretinoinul afecteaza chimia creierului intr-o oarecare masura. Mai exact, a redus metabolismul creierului in zona cortexului orbitofrontal cu 21%. Aceasta zona este responsabila de medierea simptomelor de depresie.

Este un medicament eficient, dar periculos, care nu ar trebui folosit decat sub supraveghere medicala si in cazuri grave de acnee, nu pentru cateva cosuri care ne pateaza tricoul in timpul antrenamentului. La majoritatea celor care folosesc steroizi acneea dispare la o perioada dupa incetarea administrarii lor, asa ca nu este o problema foarte mare.

Izotretinoinul se administreaza in doze zilnice de 0.5 – 1 mg per kilogram corp. Doza zilnica totala se i-a in doua reprize, dimineata si seara, imediat dupa o masa, pentru a spori absortia. In cazul sportivilor care vor sa vindece acneea cauzata de steroizi, dozele sunt de 10-20 mg pe zi, pe o durata de 6-8 saptamani.

Pret:

Roaccutane 10 mg are este disponibil in farmacii la un pret mediu de 53 de lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 30 decembrie, 2019, 9:19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *