Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Roinita (Melissa officinalis – Fam. Lamiaceae)

Roinita (Melissa officinalis – Fam. Lamiaceae)

Roinita Melissa officinalisNumita si melisa. Aceasta planta perena este originara din estul regiunii mediteraneene, iar acum creste in stare salbatica in toata Europa. Tulpinile sunt verticale si formeaza palcuri dese, care ating inaltimi de circa 70 cm. Planta este acoperita de par si are o aroma puternica de lamaie. Frunzele ovale si ascutite au vene proeminente. Florile albe sau roz cresc la articulatia frunzelor cu tulpina, iar fructele sunt mici si brune.

Parti utile – frunzele

Dupa recoltare, din iulie pana in septembrie (cand se deschid florile), frunzele se usuca la aer. Roinita se foloseste in special la prepararea de infuzii si capsule cu pulbere. Planta poate fi procesata pentru a se obtine un ulei esential. Planta intra in mod traditional in componen­ta unor lichioruri precum Benedictine.

Compusi activi

Roinita contine flavonoide, tanini si acizi fenolici, inclusiv rozmarinic. Este prezenta si o cantitate mica de ulei esential, compus mai ales din citrali si, datorita procentului foarte mic, este unul dintre cele mai scumpe uleiuri.

Utilizari medicinale

Roinita este prescrisa adesea pentru tratarea problemelor intestinale precum digestia lenesa, aerofagia, eructatia persistenta si flatulenta. Experimentele au demonstrat capacitatea plantei de a calma spasmele gastrice si de a ajuta digestia. in 2001, un studiu german a descoperit ca preparatele din plante care contin roinita amelioreaza simptomele dispepsiei.

Planta este utilizata si pentru tratarea tulburarilor minore de somn, a nervozi­tatii si a depresiei usoare, in aceste scopuri se combina cu alte plante, precum florile de tei, paducelul si passiflora. Un studiu spaniol publicat in 2001 consemneaza utiliza­rea roinitei pentru tratarea ADHD (tulburare hiperactiva cu deficit de atentie) la copii. Cercetari mai vechi au demonstrat activitatea antivirala a roinitei in tratamentul herpesului.

Cultivare

Se planteaza in sol umed, in locuri insorite sau usor umbrite. Atat semintele, cat si butasii pot fi plantati toamna sau primavara.

Preparare si dozaj

In tratamentul problemelor digestive, al nervozitatii, depresiei si al tulburarilor hipnice usoare; infuzie: Puneti 2-3 g de frunze uscate la o cana de apa clocotita, apoi strecurati. Beti o cana la pranz si o cana seara, dupa masa; capsule (200 mg de pulbere): Luati cate o capsula de 3 ori pe zi, inainte de mese. Copiii trebuie sa ia 2 capsule pe zi; extract solubil: Puneti 50 de picaturi intr-un pahar cu apa. Beti de 3 ori pe zi.

Precautii

Este bine ca o cura de roinita sa nu fie prea indelungata (1-3 luni), deoarece poate reduce activitatea hormonala a glandelor sexuale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 11:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *