Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Nervos » Rolul Formatiei Reticulate a Trunchiului Cerebral

Rolul Formatiei Reticulate a Trunchiului Cerebral

Formatiune ReticulataTrunchiul cerebral contine formatiuni cenusii care alcatuiesc doua sisteme functionale: nucleii formatiei reticulate si nucleii extrapiramidali, intre care exista interrelatii stranse.

Formatia reticulata a trunchiului cerebral participa atat la elaborarea unor reactii motorii complexe cat si al reglarea reflexelor spinale si a activitatii scoartei cerebrale. Ea primeste numeroase aferente de la colateralele tuturor cailor de conducere ale analizatorilor si trimite doua categorii de aferente: ascendente si descendente.

Sistemul reticulat activator ascendent (S.R.A.A.) se proiecteaza bilateral, difuz pe scaorta cerebrala, al cariu tonus functional il creste, pregatind-o pentru a primi stimulii pe caile specifice. S.R.A.A. are rol in reglarea echilibrului somn-veghe, in reactia de trezire corticala si in procesul de invatare. Intre scoarta si formatia reticulata se produce o autoreglare datorita ircuitelor functionale cortico-reticulo-corticale.

Sistemul reticulat descendent formeaza un sistem reticulat descendent facilitator care (intensifica tonusul muscular si activitatea reflexa spinala) si un sistem reticulat descendent reticulat inhibitor (cu efect hipotonizant si de reducere a activitatii reflexe spinale).

Nucleii extrapiramidali ai trunchiului cerebral sunt statiile de intrerupere a cailor extrapiramidale pornite de la cortexul cerebral sau cerebelos. In ansamblu, aceste structuri ale trunchiului regleaza miscarile voluntare sau automte a tonusului muscular, echilibrului si a posturii. La realizarea acestor functii complexe participa aferentele vestibulare, proprioceptive, vizuale si exteroceptive.

Exista un sistem hipertonizant (de crestere a tonusului muscular) localizat in partea inferioara a trunchiului cerebral si un sistem hipotonizant (de inhibitie a tonusului muscular) cu localizare superioara. Din aceasta cauza, la animalul decerebrat se produce o crestere exagerata a tonusului muschilor extensori (rigiditatea de decerebrare), datorita suprimari influentelor hipotonizante.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 14 aprilie, 2012, 12:57

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *